Donderdag 26 maart 2020 

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat ook in onze gemeente een mede-inwoner is overleden aan het coronavirus. Namens het gemeentebestuur van West Maas en Waal wil ik onze oprechte deelneming uitspreken en de familie condoleren met het verlies van hun dierbare. Het is een onwerkelijke tijd waarin we nu leven en de werkelijkheid is hard en verdrietig wanneer je in deze omstandigheden afscheid van elkaar moet nemen. 

namens raad en college, 
Vincent van Neerbos - burgemeester 

19 maart 2020

Vanavond maakte het kabinet bekend dat alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen onmiddellijk op slot gaan voor bezoekers. Volgens het kabinet is deze maatregel nodig omdat ouderen zeer kwetsbaar zijn voor de corona-uitbraak.

Voor wie een partner, ouder of ander geliefd familielid in het verpleeghuis heeft wonen en voor onze inwoners in het verpleeghuis, is dit een erg verdrietige en harde maatregel. Het is nodig. Het kan niet anders. Maar elkaar niet kunnen aanraken, vasthouden en zien is iets dat in deze onwerkelijke periode onvoorstelbaar voelt.

Vanavond maakt eens te meer duidelijk dat we allemaal rekening moeten houden met alle beschermend maatregelen. Hou rekening met elkaar, bescherm elkaar.
Ook wanneer we fysiek afstand van een ander moeten houden, moeten we voor elkaar blijven zorgen.

In deze tijd van onzekerheid, kennen we een zekerheid wel. Dat er mensen zijn waarvan we op aan kunnen. Mensen die voor ons zorgen. Omdat het hun werk is.
Werk waar we in Nederland niet de hoogste lonen voor betalen, maar waarvoor zij gelukkig kozen. Uit compassie, solidariteit en van waarde willen zijn. En dat zijn ze!

Trots op Jan Hoefnagel uit Beneden-Leeuwen en al die anderen in de zorg, onderwijs, levensmiddelenhandel, transport en veiligheid!

https://www.ad.nl/ambulancebroeder-brengt-dagelijks-patienten-met-corona-naar-het-ziekenhuis

14 maart 2020

Beste inwoners van Alphen, Altforst, Appeltern, Maasbommel, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel en Wamel,

Vincent van Neerbos

Sinds 12 maart heeft ons kabinet, in verband met het Corona-virus, een aantal maatregelen genomen die ons leven in West Maas en Waal drastisch beïnvloeden. De scholen die gesloten zijn. De oproep om zoveel als mogelijk thuis te werken en in huis te blijven. We merken allemaal de gevolgen van de besluiten die ons sociale en maatschappelijk leven beperken. Een samenkomst van meer dan 100 mensen is niet langer toegestaan, er is ons gevraagd om geen handen te schudden (of te zoenen) en bij verkoudheid of grieperig gevoel sociale contacten te vermijden. Ook in onze regio is een noodverordening van kracht.

Denk ook goed na of u in de komende periode kleinere bijeenkomsten door moet laten gaan. Ga niet hamsteren, dat is niet sociaal.
Het is belangrijk om met elkaar te blijven beseffen, dat we dit doen om elkaar te beschermen. Met name ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen een hoog risico.

Wat ik mooi en bijzonder vind is dat er al veel inwoners zijn die zich inzetten om anderen te helpen. 

Ik wil in het bijzonder mijn respect en waardering uitspreken voor de mensen die werken in de zorg, hulpdiensten, onderwijs, levensmiddelensector en ondersteunende (overheids-)diensten. Zij verdienen meer dan ooit onze steun. 

Ondernemers kennen onzekere tijden. Iedereen probeert zoveel als mogelijk het werk door te laten gaan. De bedrijven in de horeca en evenementensector merken nu als eerste de gevolgen van de genomen maatregelen. Door de sluiting van de horeca zie ik allerlei creatieve initiatieven ontstaan bij diezelfde horecaondernemers.

Zowel lokaal als regionaal zijn beleidsteams aan de slag: samen kijken we naar de gevolgen van de maatregelen en nemen we besluiten over bijvoorbeeld: de zekerstelling dat de dienstverlening doorgaat, dat het gemeentebestuur op korte en langere termijn besluiten kan nemen én uitvoeren.

De dienstverlening van de gemeente gaat zoveel mogelijk door, maar wel gericht op de écht noodzakelijke taken en producten. We vragen u om niet zomaar binnen te lopen, maar een afspraak te maken of om zaken eventueel online te regelen. En natuurlijk: kom niet als u gezondheidsklachten heeft.

Als burgemeester en als mede-inwoner wil ik u vragen om zoveel als mogelijk voor elkaar klaar te staan. Doe die boodschap voor een oudere buur, bel eens extra met iemand die dat kan gebruiken, bied aan om op de kinderen te passen als de zorgmedewerker, leerkracht of agent in uw buurt omhoog zit. 

Als we ons gezonde verstand blijven gebruiken en dat stapje extra voor elkaar zetten, weet ik zeker dat we deze periode als Maas en Walers samen aankunnen.

Vincent van Neerbos
Burgemeester van West Maas en Waal