Op vrijdag 31 januari, precies 25 jaar na de bewuste datum van de bijna overstroming, opent burgemeester Vincent van Neerbos de tentoonstelling Over – Stromen.
In het museum Tweestromenland, Pastoor Zijlmansstraat 3 in Beneden-Leeuwen.

Verstevigen dijk bij Dreumel

De tentoonstelling gaat over de bijna-overstroming en de evacuatie 25 jaar geleden. Deze gebeurtenis heeft veel indruk gemaakt en veel emoties losgemaakt. Mensen in het land van Maas en Waal werden gedwongen hun huis te verlaten en wisten niet hoe ze die ooit weer zouden aantreffen. Gelukkig; de dijken hebben het gehouden en na een week konden de bewoners naar hun huizen terugkeren.

Hoe diep die emoties zijn geweest blijkt op iedere familiebijeenkomst waar altijd de bijna overstroming korte of langere tijd onderwerp van gesprek is. Iedere inwoner van het land van Maas en Waal heeft allerlei beelden van het hoge water en de evacuatie op zijn netvlies gebrand staan. Wij willen met de tentoonstelling terugkijken op die ingrijpende gebeurtenis van 25 jaar geleden en we willen vooruitkijken. Kunnen de dijken het houden als het waterpeil overal blijft stijgen. Wat zijn de gevolgen van het smelten van de gletsjers op Groenland en van de beide polen? Ook voor kinderen hebben wij een interactieve kijk op de gebeurtenis en de toekomst gemaakt. Om de bezoekers te verrassen hebben wij tien kunstenaars van de stichting Kunstbakens gevraagd om met even zovele kunstwerken hun visie op die gebeurtenis te geven. Hun visie leidde tot verrassende invalshoeken.

De tentoonstelling is vanaf 1 februari voor het publiek geopend. Openingstijden van het museum zijn: woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van half twee tot vijf uur.

Tegelijkertijd kunt u de tentoonstelling Angst bezoeken over de laatste oorlogswinter in dit gebied die veel angst en verdriet heeft veroorzaakt. Deze tentoonstelling is nog te zien tot 15 mei.