Op de Dag van de Toekomst van 31 mei hebben zo’n 70 deelnemers besproken hoe het staat met de 15 speerpunten in de Visie Leefbaarheid 2030 van de gemeente West Maas en Waal. De deelnemers lanceerden, geïnspireerd door toekomstverkenner Frits Roelfsema, heel veel nieuwe ‘wilde’ en meer realistische ideeën voor behoud en verbetering van de leefbaarheid in de acht dorpen.

Van burgerparticipatie tot duurzaamheid

Dit jaar bogen de deelnemers zich tijdens drie deelsessies over een van de acht leefbaarheidsitems: burgerparticipatie, wonen, onderwijs, mobiliteit, ondernemen, welzijn/zorg, recreatie en duurzaamheid.
In de eerste sessie konden ze per item kwijt wat er volgens hen tot nu toe was gedaan. In sessie twee was het tijd voor de ‘wilde’ ideeën die ze per item hadden. Tot slot werd in sessie drie bepaald welke van deze ideeën het beste te realiseren zouden zijn.

Van subsidieloket tot Veilig Ouder Worden

Van de ideeën die bij de deelnemers het hoogst scoorden, komen de volgende ideeën in het nieuw Uitvoeringsprogramma 2018/2019:

  • Onderwijs: in overleggen met SPOM en PAX Junior buitenlessen stimuleren;
  • Burgerparticipatie: subsidieloket vormgeven en promoten bij inwoners en vrijwilligersorganisaties;
  • Wonen/Welzijn en Zorg: preventienetwerk opzetten ter voorkoming van eenzaamheid en project ‘Veilig Ouder Worden’ starten;
  • Ondernemen/Mobiliteit: onderzoek doen naar slim deelvervoersysteem (‘AutoMobiel’ in combinatie met de al bestaande dorpsdeelauto’s);
  • Recreatie: in 2019/2020 historische route ontwikkelen voor Hanzestad Maasbommel en voor ArcheoHotspot Dreumel;
  • Duurzaamheid: onze inwoners, (vrijwilligers)organisaties en bedrijven adequaat informeren over hun mogelijkheden tot verdere verduurzaming van de samenleving, hiervoor middelen beschikbaar stellen en als gemeente een voorbeeldfunctie vervullen.

Nieuwsbrief Dag van de Toekomst

Een paar keer per jaar sturen wij een nieuwsbrief. U leest daarin de laatste ontwikkelingen op dit gebied. 

Wilt u voortaan deze nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan.

Aanmelden nieuwsbrief

Heeft u gevonden wat u zocht?