De Dag van de Toekomst is de jaarlijkse bijeenkomst vanuit de Visie Leefbaarheid Kernen 2030. Op deze dag wordt gekeken naar wat er al is gedaan met de speerpunten en maatregelen voor de leefbaarheidsaspecten wonen, werken, onderwijs, recreatie en zorg? En - ook belangrijk - zijn er nieuwe ontwikkelingen en ideeën die vragen om nieuwe maatregelen?
Samen gaan we met passie op zoek naar nieuwe initiatieven die de leefbaarheid van onze dorpen verbeteren.

Dag van de Toekomst 2019

Op 28 maart 2019 vond de vijfde Dag van de Toekomst plaats. Het thema dit jaar was 'Samenwerken & Promoten'.

Dagvoorzitter Hans Etman zorgde voor een frisse blik met een dosis humor. Hij prikkelde ons om de discussie levendig te houden.

Het was voor de ruim 70 inwoners, (vrijwilligers)organisaties en ondernemers flink aanpoten. In drie deelrondes praatten zij over leefbaarheidsthema’s, zoals wonen, werken en zorg. Ze nomineerden ook de meest haalbare ideeën. De gemeenteraad beslist op 5 september welke van deze ideeën we daadwerkelijk willen gaan uitvoeren.

Tussen de bedrijven door steld een aantal dorpsplatforms zich aan de deelnemers voor in een korte flitsende presentatie. Directeur Paul Brouwer van de Rabobank wees op het belang van samenwerking. En fakespeaker Otto Wijnen sloot als ‘Rafhael de Bie, psycholoog, organisatieconsulent en lector E-readiness aan de Universiteit Leuven’ ontspannen deze Dag van de Toekomst af. Hij deed dat met zijn humoristische kijk op de toekomst van de leefbaarheid in West Maas en Waal.

West Maas en Waal aan de slag met oogst van ‘Dag van de Toekomst’

Het college van B&W van West Maas en Waal heeft de oogst van de vijfde Dag van de Toekomst verwerkt in het uitvoeringsprogramma 2019/2020. Wethouder Bert van Swam: ‘Door jaarlijks op deze intensieve manier met elkaar in gesprek te gaan over leefbaarheid, weten we wat er leeft onder inwoners en organisaties. En halen we mooie ideeën, wensen en kansen op om de leefbaarheid in onze dorpen te verbeteren. Ook dit jaar leverde het concrete ideeën op waar we mee aan de slag gaan’.

Ideeën voor het uitvoeringsprogramma

Van de ideeën die bij de deelnemers het hoogst scoorden, neemt de gemeente de volgende maatregelen op in het nieuwe uitvoeringsprogramma 2019/2020:

Onderwijs en Jeugd:

  • Realiseren van afstemming van meer en eerdere hulp op reguliere scholen (meteen hulp zodra nodig).
  • Mogelijk maken dat jeugd meer participeert (ook meer luisteren náár en praten mét jeugd).

Wonen:

  • Snellere huisvesting voor spoedzoekers stimuleren, eventueel in tijdelijke woningen (met uitzondering van arbeidsmigranten).
  • Stimuleren dat De Hey-Acker in Beneden-Leeuwen een definitieve bestemming krijgt. Waarbij een permanente woon- en (eventueel) zorgfunctie een mogelijkheid is.

Welzijn en Zorg:

  • Zoeken naar mogelijkheden voor kleinschalige woon/zorgvoorzieningen.
  • Stimuleren dat jongeren interesse tonen voor werken in de zorg en maatschappelijke stages promoten.

Recreatie:

  • In samenwerking met andere Maas en Waalse gemeenten vanaf 2020 een recreatiekaart voor het hele Land van Maas en Waal laten maken.

Nieuwsbrief Dag van de Toekomst

Een paar keer per jaar sturen wij een nieuwsbrief. U leest daarin de laatste ontwikkelingen op dit gebied. 

Wilt u voortaan deze nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan.

Aanmelden nieuwsbrief

Heeft u gevonden wat u zocht?