Doe mee met de brievenactie in de Maand van Lezen en Schrijven

Een duidelijke brief is belangrijk om goed te snappen wat erin staat. Toch stuurt de gemeente West Maas en Waal soms brieven die lastig zijn om te begrijpen. Denk aan lange zinnen en moeilijke woorden. Andere brieven zijn juist heel goed te lezen en te begrijpen. Om aandacht te vragen voor dit thema, vragen wij aan onze inwoners om brieven in te leveren.

Dus heeft u een brief ontvangen van de gemeente West Maas en Waal? En was deze brief duidelijk of misschien onduidelijk? Maak een kopie van de brief. En zet op de kopie-brief wat u duidelijk of juist niet duidelijk vindt. Stop daarna de kopie van de brief in de speciale brievenbus.

Vergeet niet uw adresgegevens even zwart te maken.

Tot 25 september kunt u de brieven inleveren.

Met uw hulp maken wij onze brieven beter!

Uitgeschreven tekst (transcript)

In West Maas en Waal willen we onze inwoners helpen zichzelf te kunnen redden. We hebben daarom bijvoorbeeld het #Digitaalhuis West Maas en Waal. Via het Digitaalhuis worden inwoners geholpen als ze het lastig vinden om bijvoorbeeld informatie op te zoeken op internet. Of als ze bijvoorbeeld beter willen leren lezen of rekenen. Maar we vinden het ook belangrijk om naar elkaar om te zien en elkaar te helpen. Dat kan door taal te gebruiken die iedereen kan begrijpen. Bijvoorbeeld in onze brieven. Want, pas als je snapt wat je leest, kan je er ook iets mee. De medewerkers bij de gemeente worden daarom getraind om begrijpelijk taal te gebruiken. Maar misschien kan het nog beter? Wij doen graag mee met de brievenchallenge! Hoe dat gaat, lees je in het bericht hieronder.

@Sociom en @GGD willen jullie je doelgroep ook goed bereiken met begrijpelijk taal? Ik daag jullie uit om ook aan de brievenchallenge mee te doen! 
 

Persbericht: Kom in actie tijdens de Maand van Lezen en Schrijven

Van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Georganiseerd door Stichting Lezen en Schrijven(externe link). Digi-Taalhuis West Maas en Waal(externe link) neemt ook dit jaar weer deel aan deze themaweek. Dit jaar zijn er, net zo als vorig jaar, activiteiten in de hele maand september!

Aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten 

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid. Dat doen zij door activiteiten te organiseren. Ook in West Maas en Waal zetten Bibliotheek Rivierenland(externe link), ROC Rivor(externe link), Sociom(externe link) en de gemeente zich in om extra aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.

Al voor het 5de jaar wordt er voorgelezen

Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal organiseert het voorlezen op de basisscholen en op peuterspeelzalen. De burgemeester, een wethouder of een raadslid en leescoach Jovanka lezen de kinderen van alle leeftijden voor. Het Mobiel Digi-Taalhuis bezoekt de scholen en verschillende peuterspeelzalen om het Digi-Taalhuis onder de aandacht te brengen. Want hoe meer mensen weten van de mogelijkheden van het Digi-Taalhuis hoe beter.

Prijsvraag: een woordzoeker

In september staat er een pagina over laaggeletterdheid in de lokale krant. Met onder andere foto’s en uitspraken van deelnemers. Ook staat er een prijsvraag/woordzoeker in deze krant. Alle inwoners van de gemeente West Maas en Waal kunnen meedoen. De woordzoeker ligt ook in de bibliotheek van Beneden-Leeuwen en Dreumel en in het gemeentehuis. Uit alle goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Deze winnaar ontvangt een leuke prijs.

Escapekoffer on Tour in verschillende dorpen

In een klein groepje van maximaal 4 personen kunnen inwoners in 15 minuten ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Onder begeleiding van Digi-Taalhuis docente Marianne Herckenrath, taalambassadeur Addy of een taalvrijwilliger kan men deze activiteit doen. 
Dat kan op: 

  • woensdagmiddag 6 september
    bibliotheek van Beneden-Leeuwen vanaf 13.00 uur 
  • woensdagmiddag 13 september 
    bibliotheek van Dreumel vanaf 13.00 uur
  • vrijdagochtend 29 september 
    tijdens de weekmarkt in Beneden-Leeuwen vanaf 9.00 uur

Voor meer informatie, neem contact op met de klantenservice van het Digi-Taalhuis via 0344 639 940. Of bij de balie van de bibliotheek.

Brievenactie

Een duidelijke brief is belangrijk om goed te snappen wat erin staat. De gemeente West Maas en Waal stuurt goede en minder goede brieven. Die willen wij graag ontvangen. Inwoners kunnen een kopie van een brief inleveren in de brievenbus. Het gaat om brief die zij hebben ontvangen van gemeente West Maas en Waal. De brievenbus staat op de balie in het gemeentehuis. Dit kan tot 25 september.

Veiling voor deelnemers en taalvrijwilligers van het Digi-Taalhuis op 20 september

De veiling wordt geopend door wethouder Rob Reuvers. Daarna kunnen de deelnemers bieden op verschillende voorwerpen. De ochtend wordt afgesloten met een kopje lettersoep.

2,5 miljoen volwassen moeite met lezen en schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.
Voor wie meer wil weten over het aanbod van het Digi-Taalhuis: Mail naar taalhuis.westmaasenwaal@bibliotheekrivierenland.nl. Of bel met 06 2312 8794.