Kindergemeenteraad 2018 in West Maas en Waal

Dit item is verlopen op 18-05-2018.

Op donderdag 17 mei organiseren wij in samenwerking met  ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat – voor de tweede keer een Kindergemeenteraad. 

Aan dit pro­ject zullen 56 leer­lingen van zeven basisscholen meedoen. Zij houden zich een middag lang in het gemeente­huis bezig met lokale poli­tiek. De kinderen hebben de afgelopen weken een project uitgewerkt dat in het thema ‘Samen maken we West Maas en Waal mooier’ past. Tijdens deze dag maken ze het project concreet. De gemeen­te heeft voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van € 5.000,- beschikbaar.

Deelnemende scholen

De deelnemende scholen zijn: de Leeuwenkuil (Beneden-Leeuwen), de Mariaschool (Boven-Leeuwen), de Wijzer (Beneden-Leeuwen), de Marienhof (Alphen), de Laak (Wamel), de Terebint (Wamel), de Gravin van Rechterenschool (Appeltern)

Programma

Tijdens de werkdag in het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden. Zij vertellen de kinderen over hun werk en geven de kinderen tips voor de kinderraad van die avond. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.

's Avonds besluiten de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als kind daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 13.00 tot 19.30 uur. De Kindergemeenteraadsvergadering wordt 's avonds vanaf 18.00 uur voorgezeten door burgemeester Vincent van Neerbos. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en de spannende discussie te volgen die moet leiden tot het beste pro­ject.

Projecten

 • Gravin van Rechterenschool - Appeltern 
  Boekenplan
 • De Wijzer - Beneden-Leeuwen 
  West Maas en Waal aan de kook!
 • De Terebint - Wamel 
  Even iets anders
 • Mariënhof - Alphen
  Kunstwerk in dorpshuizen
 • De Mariaschool - Boven-Leeuwen
  Bloesem bloei forever
 • De Laak - Wamel 
  De verfrissende les
 • De Leeuwenkuil - Beneden-Leeuwen
  Pimp Maas en Waal

Doel

De Kindergemeenteraad heeft als doel kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.

Top