Meld signalen van ondermijnende criminaliteit

Ondermijnende criminaliteit komt steeds vaker voor. Ook u kunt daar bewust of onbewust mee te maken hebben. 

Criminelen hebben namelijk andere mensen nodig om hun activiteiten uit te kunnen voeren. Zij verdienen veel geld op een oneerlijke manier. De samenleving verzwakt hierdoor. Als inwoner voelt u zich daardoor niet veilig meer.  Bij de aanpak hiervan is ook uw hulp heel hard nodig. Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet goed is? Meld het. Altijd.

Wat is ondermijning?

Voorbeelden van ondermijning zijn:

  • Het kweken van wietplanten (hennep verbouwen);
  • Drugshandel;
  • Geld witwassen;
  • Mensenhandel;
  • Dumpen van giftig afval uit illegale fabrieken van drugs. Gewone mensen of kinderen vinden dat gevaarlijke afval dan langs de weg.

Wietplantages zijn vaak niet professioneel gemaakt. Hierdoor is er kans op gevaar voor brand of waterschade. U zou er maar naast wonen met uw gezin. Ook mensen in kwetsbare situaties worden vaak de dupe. Criminelen zoek bij voorbeeld contact met hen om wietplantjes te verbouwen. Daarna komen ze moeilijk uit de problemen.

Wat zijn voorbeelden van ondermijning bij u in de buurt?

U ziet het pas als u goed kijkt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De winkel om de hoek waar nooit klanten komen;
  • De kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak;
  • Bestelbusjes die op vreemde tijden worden beladen;
  • De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft;
  • Een kennis met een hele dure auto en een laag inkomen.

Wat kunt u doen?

Wij willen een gemeente zijn waarin iedereen zich veilig voelt. We werken daarom samen met politie en andere partners aan de aanpak van ondermijning. Criminele activiteiten vinden stiekem plaats. Het duurt soms lang voordat deze worden ontdekt. Daarom is ook uw hulp heel hard nodig. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt?
Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 -7000.

Meer informatie? Download de app ‘Ondermijning’

Deze is ontwikkeld door de ministeries van Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken in samenwerking met het RIEC. Via de app kunt u uw kennis over ondermijning testen en groter maken door vragen te beantwoorden. Ook heeft de app een kennisbank. Met links naar nuttige documenten, nieuwsbrieven, websites en berichten vanuit de televisie en krant.

De app is te downloaden in de App store en Google Play store. De app wordt regelmatig aangevuld met nieuwe levels en informatie. Meer informatie vindt u ook op de website van de politie.

Top