Historie

De gemeente West Maas en Waal is ontstaan in 1984 na de herindeling van de gemeenten Appeltern, Dreumel en Wamel.
Voor wie ge├»nteresseerd is in de geschiedenis, streekdrachten en oude ambachten, is een bezoek aan het Streekhistorisch Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen, zeker de moeite waard.

Het stoomgemaal De Tuut in Appeltern is weer in z'n oude glorie hersteld. In de voormalige kolenloods is een bezoekerscentrum ondergebracht. Bezoekers kunnen tijdens een rondleiding zien hoe het Land van Maas en Waal in de eerste helft van de vorige eeuw werd drooggehouden.

In 1993, maar vooral in februari 1995 kwam onze gemeente in het nieuws omdat alle inwoners preventief moesten evacueren vanwege een dreigende dijkdoorbraak. De waterstanden in de rivieren de Maas en de Waal waren extreem hoog. Door de uitermate slechte toestand van de Waaldijk was een dijkdoorbraak niet onwaarschijnlijk. Een doorbraak zou betekenen dat in de laagste gebieden van onze gemeente 4 ├á 5 meter water zou komen te staan. Na deze bijna-ramp is al vrij snel gestart met de verbetering van de rivierdijken. In 2000 waren de werkzaamheden afgerond.

In 1997 heeft Alphen aan den Rijn een hoogwatermonument aangeboden aan ons Alphen aan de Maas. Dit om te laten zien hoezeer zij met het dorp aan de Maas hebben meegeleefd. Het monument staat bij het gemaal Moordhuizen Alphen en laat de actuele waterstand zien van de Maas ter hoogte van Alphen, met daarnaast de hoogste waterstand in de winter van 1995. 

Op de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid staan een groot aantal historische korte films.

Top