Veiligheid

Denk vooruit

Overstromingen, bomaanslagen, ziektegolven… Grote rampen lijken meestal ver van uw bed te gebeuren. Toch zijn sommige rampen helemaal niet ondenkbaar in Nederland. Rampen vallen niet te plannen. Voorbereidingen wel. Hoe kunt u zich voorbereiden op een grote storm? Wat doet u als een ziektegolf ons land treft? En hoe moet u reageren als het water in de Maas en Waal te hoog komt? De gouden tip luidt: denk vooruit.

Als de sirene gaat

Als de sirene gaat dreigt er gevaar. Er is dan beslist meer aan de hand dan stank of een prikkelende lucht. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoort u de waarschuwingssirene, dan is hij dus voor u bedoeld. Het is dan belangrijk dat u weet wat u moet doen. Meer informatie over wat u moet doen als de sirene gaat vindt u op de website van crisis.nl

Burgernet

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. De gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. Zij werken daarbij graag samen met u. Samen met u vergroten we de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt. Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Laat dan van u horen en doe mee aan Burgernet.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen maakt veilig wonen mogelijk. Om het certificaat veilig wonen te krijgen moet uw huis op het gebied van inbraakpreventie voldoen aan een aantal eisen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Maak het ze niet te makkelijk

Veel mensen zijn het slachtoffer van een straatroof, woninginbraak of een andere vorm van diefstal. Politie en justitie doen er alles aan om dit tegen te gaan, maar je kunt zelf ook maatregelen treffen. Op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl vind je handige tips hoe je het risico op woninginbraak of diefstal kan beperken.

Voordat je het weet koop je gestolen spullen

Dieven verdienen geld aan de verkoop van gestolen spullen. Het illegaal kopen en verkopen van gestolen spullen noemen we heling. Op de website www.stopheling.nl vind je tips wat jij kunt doen om heling te voorkomen.

WhatsApp buurtpreventie West Maas en Waal

Het doel van buurtpreventie is een veilige en leefbare buurt. Bewoners, politie en gemeente zorgen er samen voor, dat bepaalde vormen van criminaliteit (zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde) worden bestreden.
In West Maas en Waal kent ieder dorp inmiddels één of meerdere WhatsApp buurtpreventiegroepen. Meer informatie over deze digitale vorm van buurtpreventie in onze gemeente vindt u op de website van de beheerders van deze groepen. 

Risicokaart

Wilt u weten welke veiligheidsrisico’s er zijn in uw woonomgeving? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een ongeval met gevaarlijke stoffen op de A15, een ongeval op het water of een dijkdoorbraak. Kijk dan op risicokaart.nl
Op vrgz.nl leest u ook wat u zelf kunt doen als er iets gebeurt bij u in de omgeving.

Top