Op donderdag 16 mei vindt er in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen de derde editie van de Kindergemeenteraad plaats. De Kindergemeenteraad begint om 18.00 uur. De voorzitter van de ‘echte’ gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos, zit de Kindergemeenteraad voor. 

De voorbereidingen voor de deelnemers beginnen maandag 11 februari.

Deelnemende scholen

Er nemen vijf basisscholen deel aan de Kindergemeenteraad.
De scholen die  meedoen zijn De Wijzer, De Leeuwenkuil, De Tweestroom, De Mariaschool en de winnaar van vorig jaar, De Mariënhof.

In de Kindergemeenteraad zitten acht leerlingen per school.

Voorbereiding

In de week van 11 tot en met 15 februari spelen de scholen die mee doen aan de Kindergemeenteraad het spel Democracity in de raadszaal van het gemeentehuis. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden de kinderen voorbereid op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat. ProDemos (Huis voor democratie en Rechtstaat) begeleidt het verloop van het spel.

Thema van de Kindergemeenteraad

Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Het thema waarmee de Kindergemeenteraad aan de slag gaat is ‘Meer plezier met elkaar’. We zijn benieuwd naar de ideeën van de kinderen die passen in dit thema. Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen met elkaar in discussie. Daarna gaan de leerlingen over de plannen stemmen. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?