Op donderdag 19 maart vindt er in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen de 4de editie van de Kindergemeenteraad plaats. De Kindergemeenteraad begint om 18.00 uur. De voorzitter van de ‘echte’ gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos, zit de Kindergemeenteraad voor. 

De voorbereidingen voor de deelnemers begonnen maandag 13 januari. 

Deelnemende scholen

Er nemen vijf basisscholen deel aan de Kindergemeenteraad: 

  • De Laak
  • De Leeuwenkuil
  • De Tweestroom
  • De Wijzer
  • De Mariaschool (winnaar van 2019)

In de Kindergemeenteraad worden de scholen vertegenwoordigd door 9 leerlingen per school. 

Voorbereiding

In de week van 13 tot en met 17 januari is door de scholen het spel Democracity gespeeld in de raadszaal van het gemeentehuis. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden de kinderen voorbereid op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat. Het project wordt begeleid door ProDemos.

Thema van de Kindergemeenteraad

Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Samen met de deelnemende scholen is het thema bedacht. De Kindergemeenteraad gaat aan de slag met ‘Klimaat en water, voor nu en later’.

Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen in discussie. Aansluitend gaan de leerlingen stemmen. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd. 

Heeft u gevonden wat u zocht?