Kindergemeenteraad uitgesteld

Helaas wordt de Kindergemeenteraad van 19 maart afgelast. Wij volgen de richtlijnen en aanwijzingen van het RIVM en de overheid met betrekking tot het coronavirus. 
Die richtlijnen geven aan dat evenementen met meer dan 100 bezoekers afgelast worden tot 31 maart. Onze ervaring is dat er voor onze Kindergemeenteraad grote belangstelling is.

Wij kijken samen met de deelnemende scholen of er dit schooljaar nog mogelijkheden zijn om de Kindergemeenteraad op een latere datum door te laten gaan. Zodra wij meer duidelijkheid hebben, informeren wij iedereen daar natuurlijk over. Wij houden de informatie op onze website up-to-date met de laatste informatie.
 


Op donderdag 19 maart vindt er in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen de 4de editie van de Kindergemeenteraad plaats. De Kindergemeenteraad begint om 18.00 uur. De voorzitter van de ‘echte’ gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos, zit de Kindergemeenteraad voor. 

De voorbereidingen voor de deelnemers begonnen maandag 13 januari. 

Deelnemende scholen

Er nemen vijf basisscholen deel aan de Kindergemeenteraad: 

  • De Laak
  • De Leeuwenkuil
  • De Tweestroom
  • De Wijzer
  • De Mariaschool (winnaar van 2019)


In de Kindergemeenteraad worden de scholen vertegenwoordigd door 9 leerlingen per school. 

Voorbereiding

In de week van 13 tot en met 17 januari is door de scholen het spel Democracity gespeeld in de raadszaal van het gemeentehuis. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden de kinderen voorbereid op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat. Het project wordt begeleid door ProDemos.
 

Thema van de Kindergemeenteraad

Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Samen met de deelnemende scholen is het thema bedacht. De Kindergemeenteraad gaat aan de slag met ‘Klimaat en water, voor nu en later’.

Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen in discussie. Aansluitend gaan de leerlingen stemmen. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd. 

Heeft u gevonden wat u zocht?