Het is oorlog in Oekraïne. Veel mensen vluchten hun land uit. Nederlandse gemeenten zorgen voor de opvang van 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne. In Beneden-Leeuwen komt een cruiseschip waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Dit is de derde locatie in de gemeente. In Altforst en Wamel zijn de andere twee locaties.

Noodopvang in Beneden-Leeuwen

Voor de vluchtelingen uit Oekraïne zonder sociaal netwerk regelen de gemeenten opvang. 
Wij hebben vanuit de Veiligheidsregio Gelderland Zuid (VRGZ) het verzoek gekregen of wij aan de Waal een mogelijkheid hebben om een cruiseschip aan te laten meren. Die plek is gevonden aan de Waalbandijk tussen de Bikkelen en de Dijkdwarsstraat. 
De verwachting is dat het cruiseschip eind juli/begin augustus aanmeert. Het schip biedt voor minimaal 6 maanden plaats aan maximaal 180 personen. Op het schip zijn al veel voorzieningen als tweepersoonshutten met sanitair, catering en gezamenlijke verblijfruimtes.
We starten binnenkort met de voorbereidingen. Zoals het uitdiepen van de ligplaats en de technische voorzieningen.

Krachten bundelen

De burgemeester geeft aan dat de voorbereiding snel, maar zorgvuldig verloopt. “Het is daarbij belangrijk goed te communiceren en het gesprek aan te gaan. De direct omwonenden hebben een brief van mij ontvangen. Voor hen is er een bijeenkomst. Ook daarna blijven we in gesprek. Misschien willen inwoners hulp aanbieden, in welke vorm dan ook. Zo bundelen we onze krachten.” 

Wat kunnen inwoners doen?

In onze gemeente zijn veel ideeën en initiatieven om mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne te helpen. Samen met Sociom kijken we hoe we die hulp kunnen inzetten. Inwoners die hulp willen bieden kunnen zich aanmelden via onze website www.westmaasenwaal.nl/hulpbieden. Er wordt dan contact met hen opgenomen.

Meer informatie

De gemeente staat klaar voor inwoners die vragen hebben. Op de website van de gemeente staat mogelijk al het antwoord op een vraag. Daar heeft de gemeente een speciale pagina voor: www.westmaasenwaal.nl/steun-oekraine. Mailen mag natuurlijk ook. Dit kan naar oekraine@westmaasenwaal.nl. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact op.