Veel mensen hebben er al van gehoord: in de toekomst zullen we geen gas meer gebruiken voor de verwarming, het koken en warm water. In West Maas en Waal verwarmt bijna iedereen nu zijn/haar huis of gebouw nog met aardgas. Dat gaat dus stap voor stap veranderen.

Doel is om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat is over 30 jaar. Dat klinkt misschien ver weg, maar die tijd is nodig om naar nieuwe oplossingen te zoeken en onze woningen en bedrijven klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.

Waarom gaan we van het aardgas af?

Bij het verbranden van aardgas komt CO₂ vrij. Dat draagt bij aan de klimaatverandering. Nederland heeft beloofd, door het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs, om onze CO₂-uitstoot te verlagen. Daarnaast hebben de aardbevingen in Groningen ervoor gezorgd dat we versneld stoppen met het gebruik van aardgas.

Op zoek naar haalbare en betaalbare alternatieven

We weten nu nog niet hoe we in West Maas en Waal onze dorpen en wijken aardgasvrij gaan maken. Dat is ook een hele grote verandering. Wij maken daar samen met energieleveranciers, netbeheerders, woningcorporatie, inwoners en bedrijven een plan voor. De komende maanden onderzoeken we welke logische en betaalbare alternatieven er mogelijk zijn voor onze gemeente.

Hoe gaan we van het aardgas af?

Ieder dorp en soms zelfs iedere wijk is anders. Daarom kan het zijn dat er voor ieder dorp een andere aanpak nodig is. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor ieder dorp. En kijken we wanneer het een goed moment is om te starten met deze veranderingen. Dit zijn lange projecten en we verwachten niet eerder dan in 2030 te beginnen.

Wat kunt u al doen?

Het is nu al mogelijk om uw woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Het goed isoleren van de woning is bijvoorbeeld altijd een goede eerste stap.
Immers, hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over energie besparen, opwekken of aardgasvrij wonen? Maak dan een afspraak met ons energieloket.
Of kijk voor meer informatie op onze website.