Alle stembureaus zijn toegankelijk voor kiezers met een beperking. In sommige gevallen mag een kiezer met een beperking hulp krijgen bij het uitbrengen van de stem.

Toegankelijkheid stemlokalen

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking. Dit betekent dat de stemlokalen voor bijvoorbeeld kiezers in een rolstoel goed bereikbaar zijn. En dat deze kiezers in deze stemlokalen zelfstandig kunnen stemmen.

Kiezers met een lichamelijke beperking

Kiezers die door hun lichamelijke gesteldheid niet in staat zijn om zelf te stemmen, mogen hulp krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slechtziende of blinde kiezers of mensen met de ziekte van Parkinson. Deze kiezers mogen in het stemhokje hulp krijgen bij het stemmen door een medewerker van het stembureau, of door iemand naar eigen keuze.

In alle stemlokalen is in elk geval 1 leesloep aanwezig, die de tekst op het stembiljet vergroot.  We zorgen dat de verlichting in het stemhokje op orde is.

Analfabeten en kiezers die de Nederlandse taal niet machtig zijn

Kiezers die analfabeet zijn en kiezers die de Nederlandse taal niet (goed) beheersen, mogen geen hulp krijgen bij het stemmen. Zij mogen buiten het stemhokje wel uitleg krijgen hoe het stembiljet werkt. Maar zij mogen geen hulp krijgen in het stemhokje.

Kiezers met een (licht) verstandelijke beperking

Kiezers met een (licht) verstandelijke beperking mogen geen hulp krijgen in het stemhokje. Wel mogen zij buiten het stemhokje uitleg krijgen over hoe het stembiljet werkt. Ook kunnen kiezers met een verstandelijke beperking uitleg krijgen en oefenen op Hoewerktstemmen.nl(externe link).

Onder curatele gestelde kiezers

Kiezers met een wettelijke vertegenwoordiger (een mentor, bewindvoerder of curator) mogen zelf stemmen. Het kiesrecht is een persoonlijk recht dat alleen voor de kiezer is.

Alleen de kiezer zelf mag iemand machtigen om iemand anders te laten stemmen. Dit geldt ook als de kiezer onder curatele staat. Het initiatief daartoe moet van de kiezer zelf komen.

Kiezers die niet in staat zijn om een handtekening te zetten

Kan een kiezer geen handtekening zetten (op het identiteitsdocument staat “niet in staat tot tekenen”)?
Dan kan hij of zij iemand machtigen om voor hem of haar te stemmen. Dit kan voor alle verkiezingen.

De schriftelijke of de onderhandse volmacht is dan door deze kiezers niet ondertekend. De gemeente of het stembureau controleert in deze gevallen of de opmerking ‘niet in staat tot tekenen' ook in het identiteitsdocument staat. Als dit niet zo is, kunt u niet per volmacht stemmen.

Heeft u gevonden wat u zocht?