Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus.
Vanaf 1 december 2020 kunnen ook mensen zonder klachten zich laten testen als zij risico hebben gelopen op een besmetting.

Klachten? Bel 0800-1202 voor een coronatest

U kunt zich laten testen bij de GGD als u klachten heeft die bij het coronavirus kunnen passen. Als u ook andere aandoeningen of zware coronaklachten heeft, belt u de huisarts.

Aanmelding bij GGD voor coronatest

Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de GGD om u te laten testen als u klachten heeft die kunnen passen bij het coronavirus. Zoals:

  • verkoudheidsklachten;
  • neusverkouden;
  • loopneus;
  • niezen;
  • keelpijn;
  • hoesten;
  • verhoging of koorts;
  • of plotseling verlies van reuk of smaak.

U hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing.

Maak meteen een afspraak voor een coronatest:

Let op: Heeft u hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost.

Ook mensen uit de risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld mensen boven de 70 jaar, hartpatiënten, longpatiënten en mensen met diabetes.

Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Uitleg voor iedereen met klachten

Heeft u op dit moment klachten?

Bellen voor vragen over coronavirus

Heeft u vragen over het coronavirus en wilt u geen afspraak maken voor een test? Bel dan naar 0800-1351.

Meedoen aan bron- en contactonderzoek GGD

Bent u in contact geweest met iemand bij wie corona is vastgesteld? Dan komt u automatisch bij de GGD in beeld bij het bron- en contactonderzoek. De GGD neemt dan contact met u op. De GGD kijkt dan samen met u of u getest moet worden. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met uw regionale GGD.

Kind laten testen op corona

Kleine kinderen en kinderen op de basisschool

Kleine kinderen en kinderen die op de basisschool zitten hoeven niet getest te worden als ze klachten hebben die passen bij corona. Is uw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts. Die kan besluiten uw kind toch te testen. Ook kinderen die klachten krijgen nadat ze in contact zijn geweest met iemand met corona kunnen getest worden. Neem dan contact op met de GGD Gelderland-Zuid. Houd uw kinderen thuis totdat de testuitslag bekend is.

Kinderen op de middelbare school (en t/m 17 jaar)

Kinderen in de middelbare schoolleeftijd worden wel getest als ze klachten hebben. U belt als ouder of verzorger met 0800-1202.

Let op! U maakt als ouder de afspraak. Maar uw kind moet ook aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Als uw kind DigiD heeft kunt u ook online een afspraak maken voor een coronatest.

Kinderen van 16 en 17 jaar mogen ook zelf bellen met 0800-1202 om een afspraak te maken. Als uw kind DigiD heeft kunt u of uw kind ook online een afspraak maken voor een coronatest.

Meer over kinderen en corona leest u op de website van het RIVM.

Meer informatie