3. Biodiversiteit en natuur

Ook op het gebied van biodiversiteit en natuur waren er in 2024 mooie ontwikkelingen. Zo stelde de gemeenteraad het
biodiversiteitsplan vast. Een toekomstgericht en inspirerend document voor de gemeente, inwoners en gebiedspartijen.
Door de ruimtelijke opgaven waar wij voor staan, zoals energietransitie, klimaatverandering en woningbouw staat de
groen-blauwe dooradering onder druk en daarmee ook de biodiversiteit en natuur. Met het vaststellen van het plan
nemen we verantwoordelijkheid voor biodiversiteitsherstel en -bevordering.

Het biodiversiteitsplan

In het biodiversiteitsplan zijn de aanwezige en potentiële natuurwaarden en biodiversiteit in kaart gebracht. Daaraan zijn
ontwikkelkansen gekoppeld. Hiermee kunnen we snel schakelen bij ruimtelijke ontwikkelingen en kansen aangrijpen voor het versterken van biodiversiteit. De Klankbordgroep Biodiversiteit levert een belangrijke bijdrage aan het biodiversiteitsbeleid en uitvoering.

Ook in het beheer zijn we aan zet om op verschillende manieren de biodiversiteit te bevorderen. Denk dan aan verminderd maaien en afvoeren van het maaisel, inzaaien van bloemenmengsels, toepassen van waardplanten en -bomen in de openbare ruimte en aanleg natuurvriendelijke oevers.

Aanplanten 108 bomen

Bomen zijn een belangrijk wapen tegen de klimaatverandering omdat zij CO2 omzetten in zuurstof. Ze leveren schaduw en verdamping en daarmee zorgen bomen voor verkoeling op hete dagen. In tijden van overvloedige regenval verhogen bomen de waterbergingscapaciteit.

Daarnaast zijn bomen ook goed voor mens en dier omdat ze bijdragen aan mentale en fysieke gezondheid en ze de biodiversiteit vergroten. In 2024 zijn er 108 bomen aangeplant op gemeentegrond. Daarmee draagt de gemeente West Maas en Waal een steentje bij in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Nieuwe maaimethode

De buitendienst van de gemeente zorgt voor het groenbeheer. Daar hoort ook het maaien van de bermen bij. Dit kan op verschillende manieren. De manier waarop heeft effect op de biodiversiteit.

  • Klepelmaaier: Bij het maaien met een klepelmaaier, wordt het maaisel niet opgeruimd, maar blijft het maaisel achter in de berm. Dit kan nadelige effecten hebben op de biodiversiteit. Het achterblijvende organisch materiaal verrijkt namelijk de bodem met voedingsstoffen, wat vooral gunstig is voor snelgroeiende planten zoals brandnetels en distels. Hierdoor krijgen andere, vaak meer kwetsbare planten minder kans om te groeien.
  • Maai-zuigcombinatie: In tegenstelling tot klepelen, zorgt het maaien en afvoeren ervoor dat de berm wordt verschraald. Schrale bodems zijn juist aantrekkelijker voor een grotere verscheidenheid aan planten en dieren. Dat is dus beter voor de biodiversiteit.
  • Schrijvenmaaier of maaibalk: Voor biodiversiteit is maaien met een schijvenmaaier of maaibalk en enkele dagen later afvoeren het beste, maar voor energieverbruik en CO2-uitstoot is een maai-zuigcombinatie beter. Dit kan namelijk in één keer.

Om de biodiversiteit te bevorderen, maken we sinds 2024 op meerdere plekken gebruik van een maai-zuig combinatie. Voorheen klepelden we op die plekken de bermen, maar dat is dus minder goed voor de biodiversiteit. Met de nieuwe methode versterken we de biodiversiteit en gaan we tegelijkertijd bewust om met energieverbruik en CO2-uitstoot.

Heeft u gevonden wat u zocht?