Veel mensen hebben er al van gehoord: in de toekomst zullen we geen gas meer gebruiken voor de verwarming, het koken en warm water. In West Maas en Waal verwarmt bijna iedereen nu zijn/haar huis of gebouw nog met aardgas. Dat gaat dus stap voor stap veranderen.

In 2050 van het gas af

Doel is om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat is over 30 jaar. Dat klinkt misschien ver weg, maar die tijd is nodig om naar nieuwe oplossingen te zoeken en onze woningen en bedrijven klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.

Waarom gaan we van het aardgas af?

Bij het verbranden van aardgas komt CO₂ vrij. Dat draagt bij aan de klimaatverandering. Nederland heeft beloofd, door het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs, om onze CO₂-uitstoot te verlagen. Daarnaast hebben de aardbevingen in Groningen ervoor gezorgd dat we versneld stoppen met het gebruik van aardgas.
 

Op zoek naar haalbare en betaalbare alternatieven

We weten nu nog niet hoe we in West Maas en Waal onze dorpen en wijken aardgasvrij gaan maken. Dat is ook een hele grote verandering. Wij maken daar samen met energieleveranciers, netbeheerders, woningcorporatie, inwoners en bedrijven een plan voor. De komende maanden onderzoeken we welke logische en betaalbare alternatieven er mogelijk zijn voor onze gemeente.

Maatwerk voor ieder dorp

Ieder dorp en soms zelfs iedere wijk is anders. Daarom kan het zijn dat er voor ieder dorp een andere aanpak nodig is. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor ieder dorp. En kijken we wanneer het een goed moment is om te starten met deze veranderingen. Dit zijn lange projecten en we verwachten niet eerder dan in 2030 te beginnen. 

Wat kunt u al doen?

Het is nu al mogelijk om uw woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Dat kan door:

Isoleren

De eerste stap is namelijk energie besparen. Immers, hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het gaat om vloer-, muur- en dakisolatie en dubbelglas. Advies nodig? Maak een afspraak met ons energieloket(externe link)!

Ventileren

Het is belangrijk om overal in de woning goed te ventileren. Op die manier voorkom je een slecht binnenklimaat met veel vocht in de woning. Dat gaat ten koste van het wooncomfort.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je je eigen stroom duurzaam op. Let op: overweeg zonnepanelen pas als je weet dat het dak goed geïsoleerd is. Het energieloket heeft ook collectieve inkoopacties van zonnepanelen. Kijk eens op www.energieloketwestmaasenwaal.nl(externe link) voor de mogelijkheden.

Advies bij verbouwing

Bent u van plan te gaan verbouwen?
Vraag een energieadviseur(externe link) om advies.

Van koken op gas naar elektrisch koken

Laat u binnenkort een nieuwe keuken installeren? Dat is een mooi moment om over te stappen op elektrisch koken. Laat u goed adviseren over de elektriciteitsaansluiting. Voor inductie kan namelijk een aanpassing in uw meterkast nodig zijn.

Wilt u niet direct over op elektrisch koken, maar gaat u wel verbouwen? Laat dan alvast een elektriciteitsdraad naar de keuken aanleggen. Zo kunt u later makkelijk overstappen.

Kijk of uw pannen geschikt zijn voor elektrisch koken. U hebt namelijk pannen nodig met een magnetische bodem. Dit kunt u zelf gemakkelijk testen met een magneet.

Woont u in een huurwoning?

Dan hoort u meer van uw woningbouwcorporatie of verhuurder, als er plannen zijn voor uw woning. Eerst onderzoeken zij wat de mogelijkheden zijn om de woningen aardgasvrij te maken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over energie besparen, opwekken of aardgasvrij wonen? Maak dan een afspraak met ons energieloket(externe link).

Veel gestelde vragen over aardgasvrij wonen(externe link)
Stappenplan aardgasvrij wonen(externe link)

Heeft u gevonden wat u zocht?