Bericht van Vincent van Neerbos over Oekraïne

Dit is een oud bericht.

Oekraïne

Het is oorlog op Europees grondgebied. Vol afschuw en zorg zien we hoe de jonge democratische republiek Oekraïne te lijden heeft onder de Russische invasie. Als gemeentebestuur van West Maas en Waal zijn wij verbijsterd over het brute geweld en de agressie dat de mensen in Oekraïne treft. Het maakt u en ons boos, verdrietig en enorm bezorgd. Ook zijn er inwoners in onze gemeente die direct of indirect te maken hebben met wat er nu in Oekraïne gebeurt, bijvoorbeeld omdat zij geliefden, familie of vrienden hebben die uit het oorlogsgebied komen of daar nu zijn.

We zullen rekening moeten houden met de gevolgen van deze oorlog. Er zijn heel veel mensen op de vlucht. Als gemeente weten we op dit moment nog niet op welke wijze we een rol kunnen spelen in de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. U moet wel weten dat wij absoluut bereid zijn om hierin onze verantwoordelijkheid te nemen.

We gaan op korte termijn ook een besluit nemen hoe we als gemeente een effectieve bijdrage kunnen leveren aan de hulpvraag van de Oekraïense bevolking. Ik zal u daar nog over informeren.

U wilt iets betekenen?

In ons land en in het Land van Maas en Waal ontstaan op dit moment verschillende mooie particuliere initiatieven. Mensen willen slaapplekken aanbieden, geld en goederen inzamelen. 
Vluchtelingenwerk Nederland heeft hierover de nodige informatie en antwoorden op veel gestelde vragen bij elkaar gebracht. U vind deze informatie hier: Steun Oekraïense vluchtelingen (vluchtelingenwerk.nl)

Als burgemeester van West Maas en Waal ben ik ook altijd bereid om met u mee te denken of samen te kijken hoe we als inwoners en gemeenschap van betekenis kunnen zijn. Schroomt u vooral niet om mij te mailen op bestuurssecretariaat@westmaasenwaal.nl of om contact op te nemen met het gemeentehuis. 

Het is een onwerkelijke tijd waarin we leven en het is onzeker wat ons te wachten staat. Wat ik wel zeker weet is dat we in West Maas en Waal veerkrachtig en gastvrij zijn en onze hulp bieden waar dat nodig is.

Vincent van Neerbos,
Burgemeester van West Maas en Waal