Wat is het?

Vraagt u een bijstandsuitkering aan en bent u jonger dan 27 jaar? Dan bent u verplicht om eerst te kijken of u een opleiding kunt volgen of werk kunt vinden. Daarvoor krijgt u vier weken de tijd. Na die zoekperiode kunt u de aanvraag officieel indienen. De gemeente beslist op de aanvraag.

Bent u jonger dan 27 jaar en woont u samen met iemand van 27 of ouder? Dan kunt u de uitkering wel meteen aanvragen. U moet wel zelf 4 weken op zoek gaan naar werk of een opleiding.

Hoe werkt het?

Vanaf uw aanvraag voor bijstand moet u eerst 4 weken naar een opleiding of werk zoeken. Na deze zoekperiode kunt u uw uitkering definitief aanvragen. U kunt de bijstand aanvragen bij Werkzaak Rivierenland.

Bij uw aanvraag levert u de bewijzen van uw zoektocht in. Werkzaak Rivierenland informeert u over de bewijzen die u nodig heeft. Voldoen uw bewijzen? Dan heeft u recht op een uitkering, ook over de zoekperiode, als u aan alle voorwaarden voor een bijstandsuitkering voldoet.

Let op

Voor jongeren van 18 tot 21 jaar gelden aparte, lagere bijstandsnormen, de zogenaamde “jongerennormen”. De hoogte van de bijstand voor jongeren tot 21 jaar is afgestemd op de ouderlijke onderhoudsplicht.

Voor jongeren van 21 tot 27 jaar gelden geen aparte, afwijkende bijstandsnormen. 
Wonen er meer volwassenen in uw woning? Dan wordt de bijstand daarop aangepast.
Bent u net gestopt met een opleiding waarvoor u studiefinanciering, of een andere bijdrage in de studiekosten kreeg? Dan krijgt u soms ook tijdelijk minder dan het wettelijke basisbedrag.

Wat moet u doen

Bent u tussen de 18 en 27 jaar en wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dan moet u zich eerst aanmelden voor bijstand via Werkzaak Rivierenland.

Extra informatie

Informatie en advies

Voor informatie, advies en ondersteuning kunt u contact opnemen met VraagWijzer West Maas en Waal

Bijstand aanvragen

Bijstand kunt u aanvragen bij Werkzaak Rivierenland.

U bereikt Werkzaak Rivierenland op telefoonnummer 088 9375 000, op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-10.30 uur. Post stuurt u naar Postbus 321, 4190 CH Geldermalsen of per mail naar info@werkzaakrivierenland.nl.

Hoe kan ik hulp krijgen bij geldproblemen?

Veel mensen voelen zich schuldig of schamen zich als ze de rekening niet (op tijd) kunnen betalen of schulden hebben. Maar weet u dat dit veel vaker voorkomt dan u misschien denkt? Iedereen kan in geldnood raken. Door tegenslagen als werkeloosheid, ziekte of een scheiding kunnen mensen in de problemen komen.

Heeft u zorgen om uw financiële situatie? Moeite om alle rekeningen op tijd te betalen? Het begint met hulp zoeken. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de organisatie die u de rekening heeft gestuurd. Misschien kunt u een betalingsregeling afspreken.

Voor informatie en vragen over geldzaken en schulden kunt u terecht bij VraagWijzer West Maas en Waal. Voor hulp bij de administratie van uw geldzaken kunt u ook terecht bij Welzijnsorganisatie Sociom(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?