De Kernen plaatst duurzame uitkijkwoningen in één dag in Alphen

Dit is een oud bericht.

Op maandag 20 juli plaatsten wethouder René Cruijsen van gemeente West Maas en Waal en Marinus Kempe, directeur–bestuurder van Woonstichting De Kernen samen met Barli de derde woning in een rij van vier woningen. Deze woningen worden kant en klaar op een vrachtwagen geleverd. De plaatsing neemt één dag in beslag. 

In de Driehuizenstraat 8 tot en met 10a zien inwoners hun straat in één dag tijd veranderen door de plaatsing van vier gasloze en energiezuinige nieuwbouw huurwoningen. Deze zijn bedoeld voor 1-2 persoonshuishoudens. Elke woning heeft een ventilatiewarmtepomp in combinatie met elektrische verwarming. Klaar voor een duurzame toekomst. 

Bijzonder woonconcept

De woningen worden in twee modules binnen in een grote werkplaats van Barli gemaakt en kant en klaar geplaatst. De keuken en badkamer zitten er al in. Na plaatsing is alleen enige afwerking aan de buitenzijde nodig. Deze woningen zijn zogeheten ‘uitkijkwoningen’ want de woonkamer en keuken zijn op de eerste verdieping. Hierdoor ontstaat er een andere woonbeleving, die het gevoel van ruimte en vrij wonen versterkt. Het zijn permanente woningen met een vloeroppervlak van circa 70 m2 en met twee slaapkamers. 

Herbruikbare toekomst 

Deze all-electric woningen hebben zonnepanelen op het dak. Warm water en verwarming worden verzorgd door de ventilatiewarmtepomp, die de warmte uit de opgezogen lucht haalt om deze opnieuw te benutten. De ecologische voetafdruk van deze houtskeletbouw woningen is relatief klein. Zo draagt De Kernen bij aan een herbruikbare, duurzame toekomst. 

Achtergrond keuze

Dit concept sluit direct aan bij de vraag voor dit type woningen. Door de prefabricage binnen wordt een hoog kwaliteitsniveau behaald. Het weer heeft geen invloed, ook niet op de duur van het project. De bouwtijd op locatie is minimaal en dit geeft nauwelijks overlast voor de omgeving.