In West Maas en Waal heeft ieder dorp een eigen dorpsplatform. Dit zijn zelfstandige vrijwilligersorganisaties in de vorm van een stichting, met een eigen bestuur. 

Wat doet een dorpsplatform?

Een dorpsplatform signaleert activiteiten in het dorp die het leven daar prettiger maken. 

De enthousiaste vrijwilligers van de platforms brengen dorpsgenoten (en hun ideeën!) samen. Samen met de inwoners uit het dorp pakken ze projecten op. Zodat plannen nog mooier en sterker worden. Dit gebeurt altijd met in gedachten de vraag: ‘Hoe aantrekkelijk is het dorp om in te wonen of te werken? En hoe kunnen we dit behouden en verbeteren?’ Vaak worden ideeën in werkgroepen verder uitgewerkt en opgepakt.
Denk hierbij aan: realisatie van een natuurspeelplaats, versterken van de natuur, aanpakken van zwerfafval, wandelpaden uitbreiden, organiseren van een dorpsfeest en aandacht voor financieel misbruik of energieverbruik. Terugkomende thema’s zijn: voorzieningen, wonen, duurzaamheid, veiligheid en jeugd. 

‘Mijn motivatie om me in te zetten voor Appeltern is ook een stukje eigenbelang. Hiermee kan ik er actief aan bijdragen dat mijn dorp een fijne plek is (en blijft!) om te wonen!’ 
Mario van der Velden, dorpsplatform Appeltern

Dorpsplatforms:

  • Informeren
  • Signaleren
  • Stimuleren
  • Faciliteren
  • Functioneren als intermediair tussen inwoners en gemeente
  • Verwijzen door naar juiste instanties

Hoe staat een dorpsplatform in relatie tot de gemeente?

Ieder dorpsplatform staat in contact met de gemeente. Hierbij is het platform een verbinder tussen het dorp en de gemeente. Er is een wisselwerking tussen het ophalen en doorgeven van informatie. De leden van het platform zijn géén vertegenwoordigers van een dorp. 
Dorpsplatforms en gemeente komen elk half jaar samen voor het bespreken van actualiteiten. Dit doen zij samen met de wethouder leefbaarheid.

Waar vind ik meer over het platform van mijn dorp?

De dorpsplatforms hebben een eigen website. Hier vind je meer informatie over het platform in jouw dorp:

DorpWebsite
Alphenslag-alphen.nl(externe link)
Altforstaltforst.info(externe link)
Appelternmooi-appeltern.nl(externe link)
Beneden-Leeuwen 
Boven-Leeuwen    onsbep.nl(externe link)
Dreumeldorpsplatformdreumel.nl(externe link)
Maasbommelhanzestadmaasbommel.info(externe link)
Wamelsamenwamel.nl(externe link)

De activiteiten van de dorpsplatforms sluiten aan op de visie leefbaarheid. Bekijk deze video voor meer over de Visie Leefbaarheid 2030

Heeft u gevonden wat u zocht?