Het klimaat verandert. Dat merken we steeds meer. Denk aan de enorme stortbuien waarbij in korte tijd veel water valt en de overstromingen van de rivieren. Maar ook aan langdurige hitte of droogte. Wij nemen maatregelen om onze gemeente zo goed mogelijk aan te passen aan het nieuwe klimaat. Dat noemen we klimaatadaptatie. Daar zult u nog veel van gaan horen. Vanaf nu leest u in deze nieuwsbrief ook over dit thema.

Wateroverlast in Alphen: een gezamenlijke oplossing

In Alphen kan bij hevige regenval het water op een aantal plaatsen niet goed weg. Daarom zorgen wij in Alphen dat het water beter opgevangen en afgevoerd kan worden. Zo hebben wij vorig jaar de vijver aan de Middendam vergroot waar het regenwater naar toe kan. Omwonenden Marcel en Rachael Broeders uit Alphen belden ons op. Ze wilden graag meewerken door water op of grenzend aan hun terrein af te laten voeren. Een niet alledaags verzoek en een mooie kans om water meer ruimte te geven in Alphen. Daar werden wij heel blij van. Lees hieronder het interview met Marcel en Rachael Broeders-Reeves. 

Wat was uw idee?

Marcel Broeders: “De gemeente en het Waterschap kwamen met een voorstel voor meer ruimte voor het water. Wij vinden dat een heel goed idee gezien de klimaatontwikkelingen. En daarnaast komt er dan ook meer ruimte voor flora en fauna rondom het water. Vandaar dat we hier op zijn ingehaakt en contact hebben gezocht”.

Waarom wilde u graag meewerken aan het project?

“Het plan om het slootje groter te maken, vonden wij een goed idee voor de omgeving waarin we wonen. Iedereen wordt blij van een goede water afvoer! Daarnaast vinden wij het persoonlijk goed dat er meer plek is voor alle dieren om ons heen. Vandaar dat wij dit een goed initiatief vonden om aan mee te werken” vertelt Rachael.

Wat zijn volgens u de voordelen van uw plan?

“Dat we nu meer openheid hebben, meer ruimte en meer vogels om ons heen. Heerlijk hoe onze kinderen als het kan dagelijks om en op het water spelen. Overigens zijn de vijver en sloot een unieke speelplek voor veel jongeren in de buurt” aldus Marcel.

Hoe verliep de samenwerking met de gemeente?

Marcel: “We hebben prettige samengewerkt. We hebben veel met elkaar overlegd. En zo is er ook nog veel geschoven in de plannen. Samen keken we wat er wel mogelijk was. Soms kwamen we onderweg zaken tegen die niet opgelost konden worden. Dan werd na overleg met Martijn Timmermans (van de gemeente) het plan iets aangepast”.

Wat vindt u van het resultaat?

“Het resultaat is erg mooi geworden. De gemeente is klaar en alles begint weer mooi aan te groeien”, zegt Rachael. Marcel haakt in en zegt: “We zouden echter wel graag weten hoe Waterschap de sloten gaat onderhouden en eventueel gaat afwerken. Na de realisatie is het wel stil geworden in de communicatie”.

Hoe reageren anderen erop?

“Omwonenden vinden het erg mooi. We zien dagelijks veel wandelaars en fietsers hier langskomen. We zien dat mensen nog wel moeten wennen aan het feit dat ze niet meer door de straat kunnen rijden met een auto. De gemeente heeft daarom sinds kort een verkeersbord in de straat geplaatst omdat mensen het gehele grasveld voor ons huis kapot reden".

Welke tip wilt u uw dorpsgenoten meegeven?

“Wat heel goed werkte bij ons: zorg voor 1 contactpersoon bij de gemeente. Dat schept duidelijkheid aan beide partijen en je kan snel schakelen als er iets is. Spreek ook het begin en einde van het project duidelijk af. Met vaak een kort overleg is er best veel mogelijk”.