Aan de slag met uw erf!

Woont u in het buitengebied? Of bent u ondernemer in het buitengebied?
Dan is de landschapsbrochure “Een mooier landschap maken we samen!” mogelijk iets voor u.
In ons buitengebied liggen verschillende erven die een belangrijk onderdeel uitmaken van het landschap. Deze erven vallen op in het beeld van het landschap. Ook uw erf draagt bij aan het landschap. De brochure brengt u mogelijk op ideeën om uw erf en het landschap nog beter op elkaar aan te passen. In de brochure staat informatie over:

  • de verschillende typen landschap
  • de verschillende typen erven
  • voorbeelden van streekeigen beplanting
  • tips voor de inrichting van het erf met o.a. aandacht voor groen, hekwerken, schriklinten, verlichting en nestgelegenheid voor dieren

Aanplant van streekeigen bomen of planten?

Het landschap is heel divers. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerken. Dit noemen we ook wel landschapstypen. Het landschap in de gemeente West Maas en Waal bestaat uit zes landschapstypen, de Waaluiterwaarden, Waaloeverwal, kommen, rivierduinen, Maasoeverwal en Maasuiterwaarden.

Wilt u ook weten in welk landschapstype u woont?

De Stichting Landschapsbeheer Gelderland onderhoudt een kaart met streekeigen erfinrichting(externe link). Klik op de kaart of voer uw adres of postcode in. Daar vindt u meer informatie over uw landschapstype, het ontstaan, de kenmerken én welke beplanting passend is bij dit type landschap. U ziet meteen welke streekeigen soorten bomen en struiken u op uw erf en in uw omgeving kunt planten. 

Te downloaden bestanden:

Heeft u gevonden wat u zocht?