Wat is het?

U betaalt hondenbelasting als u een hond hebt. De BSR(externe link) verzorgt de heffing en inning van de hondenbelasting voor de gemeente West Maas en Waal.

Wat moet ik doen?

De BSR(externe link) verzorgt de heffing en inning van de hondenbelasting voor de gemeente West Maas en Waal. U kunt uw hond aan- of afmelden bij de BSR.

Aanmelden hond

Het aanmelden van een nieuwe hond doet u in MijnBSR(externe link). Heeft u geen DigiD of staan uw gegevens niet in het digitaal loket? Neem dan contact op met de BSR(externe link). Zij sturen u een aanmeldformulier voor uw nieuwe hond.

Afmelden hond

Verkoopt u uw hond, of is de hond overleden? Geef deze wijziging dan binnen 6 weken aan ons door via MijnBSR(externe link). Stuur in het geval van een overlijden een verklaring van crematorium of dierenarts mee. Verkoopt u de hond, stuur dan een verklaring van het asiel of de nieuwe eigenaar mee. U betaalt alleen hondenbelasting voor het deel van het jaar dat u een hond heeft.

Wat kost het?

De belasting bedraagt per belastingjaar

  • voor een eerste hond € 36,18
  • voor iedere hond boven het aantal van één € 72,36
  • voor honden, gehouden in een kennel, per kennel € 217,08

Verordening hondenbelasting 2023(externe link)

Extra informatie

Voor een (blinden)geleidehond hoeft u geen belasting te betalen. Ook voor politiehonden, honden die in het asiel verblijven en puppies jonger dan 3 maanden betaalt u geen hondenbelasting.

Let op

Meldt u uw hond niet aan? Dan kan de BSR(externe link) u later alsnog een aanslag sturen.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de aanslag? Dan kunt u bezwaar maken. Dit doet u bij de BSR(externe link).

Zet in uw bezwaar het aanslagnummer en leg uit waarom u het er niet mee eens bent. Maak uw bezwaar binnen 6 weken na de datum op het aanslagbiljet.

Heeft u gevonden wat u zocht?