Individuele inkomenstoeslag
Wat is het?
De individuele inkomenstoeslag is er voor mensen die in een periode van 48 maanden tenminste 36 maanden zijn aangewezen op een laag inkomen. U krijgt deze uitkering als u geen uitzicht heeft op inkomensverbetering. De individuele inkomenstoeslag is niet alleen afhankelijk van de gezins- of huishoudenssituatie. Het bedrag is ook een percentage van de bijstandsnorm, waardoor het bedrag ieder jaar kan wijzigen.
Hoe werkt het?
U komt in aanmerking voor de individuele inkomens toeslag als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- u bent tussen de 21 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd
- u hebt langdurig een laag inkomen
- uw vermogen is niet hoger dan de geldende vermogensvrijlating in de Participatiewet
- u hebt geen uitzicht op inkomensverbetering
- u hebt de afgelopen 12 maanden geen individuele inkomenstoeslag ontvangen
De hoogte van de individuele inkomenstoeslag is afhankelijk van uw situatie. De toeslag wordt eenmaal per jaar uitbetaald. U kunt de toeslag vrij besteden.
Wat moet ik doen?
De individuele inkomenstoeslag vraagt u aan bij Werkzaak Rivierenland
U bereikt Werkzaak Rivierenland op telefoonnummer 088 9375 000, op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 -10.30 uur. Post stuurt u naar Postbus 321, 4190 CH Geldermalsen of per mail naar info@werkzaakrivierenland.nl
Op de website van Werkzaak Rivierenland vindt u meer informatie over individuele inkomenstoeslag en het aanvraagformulier.
Heeft u al eerder een individuele inkomenstoeslag ontvangen?
- Zijn er 12 maanden voorbij, sinds u de individuele inkomenstoeslag heeft aangevraagd en is uw situatie niet veranderd? Dan kunt u een nieuwe aanvraag doen.
- Zijn er nog geen 12 maanden voorbij? Wacht dan met aanvragen tot deze 12 maanden wél voorbij zijn. Individuele inkomenstoeslag kunt u eenmaal per 12 maanden krijgen.
Verordening Individuele inkomenstoeslag
De individuele inkomenstoeslag is niet alleen afhankelijk van de gezins- of huishoudenssituatie. Het bedrag is ook een percentage van de bijstandsnorm, waardoor het bedrag ieder jaar kan wijzigen. Hieronder staat de tekst zoals die in de Verordening Individuele Inkomenstoeslag staat:
Artikel 4. Hoogte van de individuele inkomenstoeslag
- Een individuele inkomenstoeslag bedraagt per jaar:
- voor een alleenstaande 40% van de bijstandsnorm bedoeld in artikel 21 onder a Participatiewet geldend per 1 januari;
- voor een alleenstaande ouder 40% van de van de bijstandsnorm bedoeld in artikel 21 onder b Participatiewet geldend per 1 januari;
- voor gehuwden 40% van de bijstandsnorm bedoeld in artikel 21 onder b Participatiewet geldend per 1 januari;
- Als één van de gehuwden is uitgesloten van het recht op individuele inkomenstoeslag ingevolge de artikelen 11 of 13, eerste lid, van de Participatiewet, komt de rechthebbende echtgenoot in aanmerking voor een individuele inkomenstoeslag naar de hoogte die voor hem als alleenstaande of alleenstaande ouder zou gelden.
- Voor toepassing van het eerste en tweede lid is de situatie op de peildatum bepalend.
- De bedragen worden naar boven afgerond in euro´s.
Extra informatie
Informatie en advies
Voor informatie, advies en ondersteuning kunt u contact opnemen met VraagWijzer West Maas en Waal
- Van Heemstraweg 50
6658 KH Beneden-Leeuwen - 0487 790 790 (bereikbaarheid 24/7)
- info@vraagwijzerwmw.nl
- www.westmaasenwaal.nl/vraagwijzer
- Telefonische openingstijden:
• maandag, woensdag en vrijdag: 09.00-12.30 uur
• dinsdag en donderdag: 09.00-12.30 uur en 13.00-16.00 uur
Hoe kan ik hulp krijgen bij geldproblemen?
Veel mensen voelen zich schuldig of schamen zich als ze de rekening niet (op tijd) kunnen betalen of schulden hebben. Maar weet u dat dit veel vaker voorkomt dan u misschien denkt? Iedereen kan in geldnood raken. Door tegenslagen als werkeloosheid, ziekte of een scheiding kunnen mensen in de problemen komen.
Heeft u zorgen om uw financiële situatie? Moeite om alle rekeningen op tijd te betalen? Het begint met hulp zoeken. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de organisatie die u de rekening heeft gestuurd. Misschien kunt u een betalingsregeling afspreken.
Voor informatie en vragen over geldzaken en schulden kunt u terecht bij VraagWijzer West Maas en Waal. Voor hulp bij de administratie van uw geldzaken kunt u ook terecht bij Welzijnsorganisatie Sociom.