Jongeren gaan leegstaande school in Appeltern verbouwen tot 4 woningen

Dit is een oud bericht.

Maandag tekenden 4 jongeren het koopcontract van de Gravin van Rechterenschool in Appeltern. Deze voormalige school uit 1953 gaan zij verbouwen tot 4 woningen. Het resultaat van de Challenge: ‘Mijn huis staat in Gelderland’ van provincie Gelderland waarbij woningzoekenden gekoppeld worden aan leegstaande gebouwen. ‘Een unieke kans en ook mijn enige kans om in Appeltern te blijven’ aldus de 24 jarige Falco.

Kans voor jongeren

René Cruijsen, wethouder van de gemeente West Maas en Waal: ‘We zijn ontzettend blij dat starters op deze manier een kans krijgen om hun eigen woning te realiseren. Dat ondersteunen we als gemeente van harte.’ De nieuwe jonge eigenaren, Mae (18), Falco (24), Maik (25) en Naomi (25) en Dennis (27) zijn erg enthousiast. Ze willen het liefst meteen aan de slag. Het is nu alleen nog wachten tot de omgevingsvergunning rond is. Om de kosten te drukken, gaan de kopers veel zelf doen. Van wethouder René Cruijsen kregen ze daarom wat gereedschap: ‘Ik wens jullie veel succes en maak dit samen tot een succes’.

Herinneringen aan de school

‘Ik heb vroeger zelf op deze school gezeten, dus ik heb veel herinneringen hier. Vooral ook de hoeken waar ik mijn straf moest uitzitten’ lacht Falco. ‘Hartstikke leuk dat ik er nu ga wonen. Een geweldige kans’. Zijn goede vriend Maik beaamt dat: ‘Gaaf dat we zelf een woning bouwen die we ook zelf bedacht hebben. Het is een mooi project en uniek pand. Superleuk dat we deze kans krijgen. Laatst hebben we voor de school samen gebarbecued. Dat was hartstikke gezellig’. De groep komt, op één stel na, uit Appeltern. Na een aantal brainstormsessies, kwamen ze vrij snel tot één plan. Het aanzicht en historische kenmerken van de school blijven daarbij behouden. Van binnen gaat alles op de schop.

Een droom die uitkomt

Naomi en Dennis zijn het enige stel dat er gaat wonen. ‘Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan. Als eerste gaat het plafond eruit, moet je kijken wat een ruimte daarboven is’ aldus Dennis. ‘We zien het al helemaal voor ons, echt een droom die uitkomt. We zijn zelfs al bij keukenleveranciers geweest’ laat zijn vriendin Naomi weten.

Challenge provincie Gelderland

De verkoop is het resultaat van de Challenge van provincie Gelderland ‘Mijn huis staat in Gelderland’ waarbij woningzoekenden gekoppeld worden aan leegstaande gebouwen. De provincie koos in Gelderland 6 geschikte leegstaande locaties voor de Challenge, waaronder deze school. ‘Onderdeel van de Challenge was dat we bij de provincie workshops mochten volgen over allerlei onderwerpen. En we konden met experts sparren over ons plan. Dat was erg nuttig en leuk’ aldus Dennis.