Dinsdag 7 december tekenden 6 jongeren het koopcontract van dorpshuis De Hanze in Maasbommel. Dit voormalige dorpshuis gaan ze verbouwen tot 4 woningen. Het resultaat van de Challenge: ‘Mijn huis staat in Gelderland’ van provincie Gelderland waarbij woningzoekenden gekoppeld worden aan leegstaande gebouwen. Net als de Gravin van Rechterenschool in Appeltern krijgt dit dorpshuis zo ook een nieuwe bestemming. ‘Echt een momentje in het proces deze ondertekening. We hebben allemaal zo’n zin om aan de slag te gaan’ aldus Harm.

Win-win situatie

Wethouder René Cruijsen is erg blij en trots dat starters op deze manier een kans krijgen hun eigen woning te realiseren in hun geboortedorp: ‘Voor starters is het nu erg lastig om een huis te vinden. Daarom is dit extra mooi. Zo behouden we het voormalige dorpshuis én een aantal jongeren uit Maasbommel kunnen zelf hun droomhuis bouwen in hun eigen dorp. Echt een win-win situatie’.

Ondernemende vriendengroep

In totaal gaan ze er met z’n zessen wonen: Harm, Mike, Menno met zijn vriendin Sharona en Jelle samen met Anne. “We gaan vooral zelf veel doen. We werken namelijk allemaal in de techniek en hebben zo onze eigen specialiteit. Dat is hartstikke handig. En zo besparen we kosten” aldus een enthousiaste Harm. De jonge ondernemende kopers zijn al vrienden vanaf de basisschool. ‘We zijn echt een hechte vriendengroep. Allemaal wilden we op onszelf gaan wonen en toen kwam deze kans voorbij. We hebben samen mooie herinneringen aan dit gebouw. Zo hebben we heel wat jaartjes carnaval gevierd. Mike en ik zijn zelfs jeugdprins geweest. Dat maakt het extra leuk’ aldus Jelle. 

Graag aan de slag

In het voormalige dorpshuis komen 4 woningen van elk zo’n 125 vierkante meter. “Met ducttape op de grond hebben we het gebouw in vieren gedeeld” aldus Mike. “Het is wel een heel proces. Voor ons allemaal nieuw. Er komt zoveel bij kijken en het duurt allemaal best lang. Echt wel leerzaam. Maar het liefst willen we gewoon zo snel mogelijk aan de slag” lacht Mike.

Dubbelfeest

Voor Menno is het dubbelfeest. Op de dag van de ondertekening is hij ook jarig. Menno en Sharona: “Wij zijn echt blij met zo’n bijzondere kans om hier te wonen samen met onze vrienden. Wij zijn het gelukkig ook snel met elkaar eens. Bijvoorbeeld over de uitstraling van het gebouw of wie welke woning krijgt. Echt heel fijn”.