Kindergemeenteraad 2023

Op donderdag 16 november is de 6de editie van de Kindergemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen. Het begint om 18.00 uur. De voorzitter van de ‘echte’ gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos, zit de Kindergemeenteraad voor.

Voorbereiding op de Kindergemeenteraad

In de week van 18 tot en met 22 september start het interactieve rollenspel Democracity in de raadszaal van het gemeentehuis. Tijdens dit spel bouwen leerlingen samen aan een fictief dorp: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd om samen keuzes te maken.

Tijdens Democracity leren de kinderen de basisbeginselen van lokaal bestuur: onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp. Ze ervaren hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat.

De scholen die meedoen aan Democracity zijn De Laak uit Wamel, De Leeuwenkuil en De Wijzer uit Beneden-Leeuwen, De Mariaschool uit Boven-Leeuwen, De Mariënhof uit Alphen, de St. Lambertusschool uit Maasbommel en De Oversteek uit Dreumel.

ProDemos (Huis voor democratie en Rechtstaat) begeleidt het verloop van het spel.

Aan de slag met het thema ‘Een groen West Maas en Waal: da’s pas klasse!’ 

Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om binnen het thema een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken.

Tijdens de Kindergemeenteraad op donderdag 16 november gaan de kinderen over deze plannen met elkaar in debat. Net zoals bij de ‘grote’ gemeenteraadsvergadering stemmen de leerlingen over de plannen. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?