Eindelijk is het weer zover. De Kindergemeenteraad gaat na 2 jaar afwezigheid door!

Het thema van de Kindergemeenteraad is samen met de deelnemende scholen bedacht. Dit jaar gaan we aan de slag met ‘Zorg voor elkaar: iedereen doet mee!’. 

Kindergemeenteraad 2022

Op donderdag 10 november is de 5de editie van de Kindergemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen. Het begint om 18.00 uur. De voorzitter van de ‘echte’ gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos, zit de Kindergemeenteraad voor.

Voorbereiding op de Kindergemeenteraad

In de week van 19 tot en met 23 september start het interactieve rollenspel Democracity in de raadszaal van het gemeentehuis. Tijdens dit spel bouwen leerlingen samen aan een fictief dorp: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd dus om samen keuzes te maken.

Tijdens Democracity leren de kinderen de basisbeginselen van lokaal bestuur: onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp. Ze ervaren hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat.

De scholen die meedoen aan Democracity zijn De Laak en De Terebint uit Wamel, De Leeuwenkuil en De Wijzer uit Beneden-Leeuwen, De Mariaschool uit Boven-Leeuwen, Mariënhof uit Alphen en De Oversteek uit Dreumel.
ProDemos(externe link) (Huis voor democratie en Rechtstaat) begeleidt het verloop van het spel.

Aan de slag met het thema 'Zorg voor elkaar: iedereen doet mee!'

Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om binnen het thema een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken.

Tijdens de Kindergemeenteraad op donderdag 10 november gaan de kinderen over deze plannen met elkaar in debat. Net zoals bij de ‘grote’ gemeenteraadsvergadering stemmen de leerlingen over de plannen. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd.

Heeft u gevonden wat u zocht?