In onze gemeente is het autobezit relatief hoog. En steeds meer auto’s zijn deels of volledig elektrisch aangedreven. Bezitters van een elektrische (lease-)auto kunnen een openbare laadpaal aanvragen. Hieraan is de voorwaarde verbonden dat ze op het eigen terrein geen mogelijkheid hebben of kunnen maken om hun voertuig op te laden.

Voorwaarden staan in onze laadvisie

In onze Laadvisie staat wanneer en waar het mogelijk is om binnen onze gemeente openbare laadpalen te plaatsen. Het niet aan huis of bedrijf kunnen opladen is een van de voornaamste voorwaarden. En uiteraard moet u zelf de beschikking hebben over een elektrische auto. U kunt dus geen laadpaal aanvragen voor anderen, zoals bijvoorbeeld uw bezoek.

Een laadpaal ligt ook zelden bij u voor de deur. We kiezen juist een locatie die niet recht voor een woning ligt maar op een goed bereikbare en centrale plek in de buurt. Bijvoorbeeld tussen twee of meer aanvragers in, zodat ze allemaal van dezelfde laadpaal gebruik kunnen maken.

Aanvragen openbare laadpaal

U vraagt zelf de openbare laadpaal aan bij het bedrijf Vattenfall. Zij stemmen de locatie wel af met ons. Wij hebben werkafspraken met Vattenfall gemaakt, zodat het hele proces van aanvraag tot en met de plaatsing voorspoedig kan verlopen. Tussen het aanvragen van een laadpaal en het plaatsen ervan kan tussen de 2 en 6 maanden zitten. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal aanvragen in een buurt.

Aanvragen openbare laadpaal(externe link)

Plaatsen en onderhoud door Vattenfall

De laadpalen in de openbare ruimte plaatsen en onderhouden doen wij niet zelf. Hiervoor hebben we een overeenkomst met Vattenfall. Zij ontzorgt ons en voert regie. Dit wil zeggen dat zij alles regelen vanaf het moment van aanvragen tot en met het moment dat de laadpaal in gebruik is.

Waar staan openbare laadpalen

Er worden met regelmaat laadpalen geplaatst. Waar laadpalen staan en of deze op dat moment beschikbaar zijn, kunt u zien op allerlei apps en websites.

Meer informatie

Wanneer u een laadpaal aanvraagt, worden u vragen gesteld. Bij het geven van de antwoorden wordt duidelijk of u in aanmerking komt. In het plaatsingsbeleid van de laadvisie staat uitgebreid beschreven hoe Vattenfall namens ons omgaat met het aanvragen van een openbare laadpaal.

Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden in de Laadvisie?

Neem dan gerust contact op met Johan Vermeeren, onze beleidsmedewerker mobiliteit a.i. U kunt bellen naar 14 0487 of mailen naar jvermeeren@westmaasenwaal.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?