Noodopvang voor vluchtelingen in Oekraïne in Altforst

Persbericht van 06-04-2022

Het is oorlog in Oekraïne. Veel mensen vluchten hun land uit. Nederlandse gemeenten zorgen voor de opvang van 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne. In Altforst wordt een locatie in gereedheid gebracht om vluchtelingen op te vangen.

Burgemeester Vincent van Neerbos legt uit waarom deze noodopvang belangrijk is. “Het is oorlog op Europees grondgebied. Vol afschuw en zorg zien we hoe de jonge democratische republiek Oekraïne te lijden heeft onder de Russische invasie. We zullen rekening moeten houden met de gevolgen van deze oorlog. Er zijn heel veel mensen op de vlucht. Ook in West Maas en Waal vangen wij vluchtelingen op. Ik zie verschillende mooie initiatieven ontstaan. Ik juich dit van harte toe. Het toont aan hoe onze inwoners meeleven en meehelpen.”

Opvang in Altforst

Voor de vluchtelingen uit Oekraïne zonder sociaal netwerk regelen de gemeenten opvang. Wij zijn benaderd door de eigenaar van Yasemin. Het pand aan de Woerdsestraat 1 in Altforst staat nu leeg. De eigenaar heeft aangegeven het gebouw gereed te willen maken, zodat er zo’n 40 vluchtelingen terecht kunnen. De vluchtelingen kunnen er minimaal 6 maanden wonen.

Krachten bundelen

De burgemeester geeft aan dat de voorbereiding snel, maar zorgvuldig verloopt. “Het is daarbij belangrijk goed te communiceren en het gesprek aan te gaan. De direct omwonenden hebben een brief van mij ontvangen. Voor hen is volgende week zaterdag een bijeenkomst. Ook daarna blijven we in gesprek. Misschien willen inwoners hulp aanbieden, in welke vorm dan ook. Of hebben zij vragen of zorgen. Zo bundelen we onze krachten.”

Aanpassen pand

Eerst moet het pand aangepast worden om het geschikt te maken voor de noodopvang. Over zo’n 4 weken verwachten we de eerste vluchtelingen. In totaal is er plek voor ongeveer 40 vluchtelingen. Het is nog niet bekend wanneer alle beschikbare plekken bewoond zijn.

Wat kunnen inwoners doen?

Inwoners die onderdak willen bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zich aanmelden als gastgezin op de website www.takecarebnb.org. Meer informatie over het aanbieden van allerlei vormen van hulp staat op de website van VluchtelingenWerk Nederland: www.vluchtelingenwerk.nl.

Meer informatie

De gemeente staat klaar voor inwoners die vragen of zorgen hebben. Op de website van de gemeente staat mogelijk al het antwoord op een vraag. Daar heeft de gemeente een speciale pagina voor: www.westmaasenwaal.nl/steun-oekraine. Mailen mag natuurlijk ook. Dit kan naar oekraine@westmaasenwaal.nl. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact op.