Ondersteuning bij particuliere opvang Oekraïense vluchtelingen

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne zijn er veel particulieren die hun deuren voor Oekraïense vluchtelingen hebben geopend. Deze opvang is zeer sympathiek en bewonderenswaardig, maar kan ook erg zwaar zijn, bijvoorbeeld door de taalbarrière. De gemeente kan hierbij ondersteunen op verschillende vlakken.

Ondersteuning bij opvang in huis

De gemeente kan in verschillende situaties helpen. U kunt bij de gemeente terecht met praktische vragen over financiën, onderwijs, werk of zorg. Maar ook bij persoonlijke of sociale kwesties rond de opvang van vluchtelingen in uw huis.

Er zijn verschillende regelingen waar vluchtelingen uit Oekraïne gebruik van kunnen maken. De leefgeldregeling is hier een belangrijk voorbeeld van. Iedere vluchteling uit Oekraïne heeft hier recht op. Wilt u daar meer over weten, aarzel dan niet om contact met de gemeente op te nemen.

Aanmelden particuliere opvang

Wilt u particuliere opvang aan Oekraïnse vluchtelingen bieden? Dan kunt u zichbij organisatie Takecarebnb;als gastgezin aanmelden(link is extern). Dit is de landelijke organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Ze houden daarbij rekening met de achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte en wensen van zowel het gastgezin als de vluchtelingen. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken. Het is van belang dat gastgezinnen zich realiseren waaraan ze beginnen. Op de website van de Rijksoverheid veel informatie over particuliere opvang in de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners(link is extern)

Van particuliere opvang naar gemeentelijke opvanglocatie

We merken als gemeente af en toe dat de situatie in een gastgezinnen soms (te) zwaar of ingewikkeld wordt. Dit kan tot vervelende situaties leiden, voor zowel het gastgezin als de vluchtelingen. Neem daarom ook in zo’n situatie op tijd contact op met de gemeente. We helpen u graag. Met een telefoontje of gesprek kijken we dan wat er nodig is. 
Is opvang bij het gastgezin niet meer mogelijk? Dan bekijken wij per situatie of er een andere opvangplek te vinden is.