Ongediertebestrijding

Wat is het?

Het bestrijden van ongedierte in de openbare ruimte is geen officiële taak van de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen komt de gemeente in actie. Bijvoorbeeld als de overlast door het ongedierte zo ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

Wat moet ik doen?

Ongedierte in openbaar gebied

  • U kunt bij de gemeente om advies vragen.

Ongedierte op particulier terrein

  • Neem contact op met een erkend bedrijf voor ongedierte- of plaagdierenbestrijding.

Extra informatie

Bruine ratten

Het is er erg vervelend als u deze dieren in uw tuin heeft. Zij komen op voedsel af. Zorg er dus voor dat er geen voedsel te halen is in uw tuin. Dan blijven ze vanzelf weg.

Informatie en tips over het voorkomen van ratten

Eikenprocessierups 

De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. U kunt door dit beestje veel last krijgen van jeuk. De gemeente zorgt voor de bestrijding van de rupsen. Voordat de rupsen de boom kunnen aantasten, zal het nest worden leeggezogen. Ook de bastaardsatijnrups kan voor overlast zorgen. Heeft u last van jeuk, spoel dan goed af met water en neem eventueel contact op met de huisarts of GGD.

Luizen

Als er luizen in de bomen van de gemeente zitten, kan dit erg vervelend zijn. Toch is dit niet schadelijk en is de plakkerige substantie gemakkelijk te verwijderen. Daarom worden luizen meestal niet bestreden.

Mollen

Deze dieren kunnen een plaag zijn voor uw tuin. Heft u veel overlast? Dan kunt u voor de bestrijding zelf een bedrijf inhuren.
In openbaar gebied bestrijdt de gemeente geen mollen. 

Heeft u gevonden wat u zocht?