Ontmoet nu live Romeinen langs de Maas

De opening van de langverwachte fietsroute Tempels langs de Maas vindt plaats op 18 juni.

Hiermee is de rijke geschiedenis nu, 2000 jaar later, eindelijk weer zichtbaar in het landschap van Gelderland en Noord-Brabant. Onderweg staat de fietser oog in oog met levensgrote Romeinen en hun ongekende tempels in Empel en Maren-Kessel. Via prachtig vormgegeven informatieborden en een routeapp valt nog meer over het leven en het landschap in dit boeiende tijdperk te ontdekken. De fietsroute komt ook langs expeditie Over de Maas in het Alphense buurtschap Moordhuizen.

Terug naar de Romeinse tijd

Mogelijk een van de bloedigste veldslagen uit onze geschiedenis is uitgevochten langs de Maas. Niemand minder dan de beroemde Julius Caesar was erbij aanwezig. Zouden mensen in die tijd langs de Maas fietsen dan waren honderden schepen te zien die af- en aanvoeren. Ongetwijfeld was een tussenstop bij de monumentale tempels indrukwekkend, want voor Nederlandse begrippen waren beide tempels ongekend groot en rijk uitgevoerd. Een kopje koffie was hier nog niet te drinken, maar een wijnoffer voor de god Hercules Magusanus was al standaard.

Samenwerking Tempels langs de Maas

“Van dit verleden was tot nu toe niks meer te zien en dat moest veranderen”, vertelt Stefan Molenaar, archeologisch adviseur bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. De handen zijn ineengeslagen door de Stichting Tempel van Empel, Provincie Noord-Brabant en gemeentes Maasdriel, Oss, ’s-Hertogenbosch en West Maas en Waal. Samen realiseerden ze deze 47 kilometer lange fietsroute door twee provincies. Mijke Peeters, stadsarcheoloog bij de gemeente Oss: “Dankzij tientallen archeologische onderzoeken, het werk van een groot aantal bevlogen amateurarcheologen en de modernste technieken kijken we nu met een nieuwe blik naar de bewoning langs de Maas in de Romeinse tijd.”

Opening bijwonen

De opening vindt op vrijdag 18 juni plaats om 16.00 uur. Alle betrokken partijen nemen u mee langs de meest bijzondere locaties. Geïnteresseerden kunnen de opening volgen via een livestream op tempelslangsdemaas.nl