Paspoort / identiteitskaart, kwijt of gestolen

Wat is het?

 • Als uw paspoort of identiteitskaart kwijt is of gestolen, kunt u een nieuwe aanvragen. Bij de gemeente kunt u dit persoonlijk regelen.
 • Moet u onmiddellijk op reis? Dan kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.

Wat kost het?

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,90
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

De kosten voor een paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar € 63,40
 • voor personen van 18 jaar en ouder € 83,85

Wilt u met spoed een reisdocument aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 57,05.

Wat moet ik doen?

U moet wel een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude paspoort of identiteitskaart te voorkomen én voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.
U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Ook niet als uw paspoort of identiteitskaart is gestolen.

Verklaring van vermissing

Een verklaring van vermissing afleggen is verplicht om een nieuw reisdocument aan te vragen. Ook is het aan te raden om een verklaring van vermissing te doen als er geen nieuw reisdocument aangevraagd hoeft te worden, omdat u nog een ander reisdocument hebt. De overheid registreert bij een verklaring van vermissing het documentnummer van uw vermiste paspoort of ID-kaart. Deze registratie helpt bij de strijd tegen identiteitsfraude.

 • U vraagt een nieuw paspoort of identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente.
 • U vult een formulier in waarin u uitlegt hoe u het oude document bent kwijtgeraakt.
 • Na de melding registreert de gemeente uw reisdocument de vermissing. Bij controle is dan zichtbaar dat uw reisdocument ongeldig is. Hierdoor kan er geen misbruik van gemaakt worden.
 • Als u uw paspoort of ID-kaart toch nog vindt, mag u het niet meer gebruiken. U levert uw paspoort of ID-kaart in bij de gemeente zodat het ongeldig gemaakt wordt. Ook als uw paspoort of ID-kaart wordt gevonden, wordt het ongeldig gemaakt. Beiden om misbruik te voorkomen.
 • U kunt een nieuw document aanvragen bij de gemeente.
 • U moet uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk komen ophalen. Dit moet binnen 3 maanden na uw aanvraag.

In sommige gemeenten is het mogelijk om een verklaring van vermissing schriftelijk of digitaal aan te leveren. Vraag na aan uw gemeente of dit mogelijk is.

Aangifte doen bij verzekering tegen diefstal

Is uw paspoort / identiteitskaart gestolen en bent u verzekerd tegen diefstal? Dan is het wel handig om aangifte te doen bij de politie zodat u dit kunt aantonen.

Aangifte doen in het buitenland

Bent u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Noodpaspoort aanvragen

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u onmiddellijk op reis? U kunt dan een noodpaspoort aanvragen. Het noodpaspoort is alleen om te reizen. Bij de Koninklijke Marechaussee kunt u het noodpaspoort aanvragen.

Wat heb ik nodig?

 • een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • eventueel het buitenlandse proces-verbaal als u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland bent kwijtgeraakt
 • pinpas (of contant geld) om te betalen

Hoelang duurt het?

Meestal is uw paspoort of identiteitskaart na 6 werkdagen klaar.

Het kan zijn dat de gemeente onderzoek moet doen om uw identiteit vast te stellen. Dan kan het langer duren voordat u uw paspoort of identiteitskaart krijgt.

Heeft u gevonden wat u zocht?