Herinrichting Rooijsestraat

In het deel van de Rooijsestraat tussen De Paulus en Kanteel is de riolering en de rijbaan toe aan vervanging. Daarnaast willen we de straat graag een dorps karakter geven en verkeersveiliger maken. Dit kan door de weg in te richten als 30 km/u weg. Door onder andere het hemelwater af te koppelen van het vuilwaterriool maken we de straat toekomstbestendig.

Rol van de bewoners

Wij willen ook graag de stem van de aanwonenden horen. Daarom organiseren wij bewonersavonden. Graag horen wij welke ideeën/wensen de aanwonenden hebben. Deze ideeën/wensen verwerken we zoveel als mogelijk in het ontwerp van de straat. Samen met de aanwonenden kijken wij naar wat haalbaar is.

Bewonersavond

Het is belangrijk voor ons om van de bewoners van de straat te horen waar we rekening mee moeten houden. Wat is leuk aan de straat? Wat is belangrijk? Zijn er dingen die verbeterd kunnen worden? Welke ideeën zijn er?
Daarom hadden we een bewonersavond voor aanwonenden op 6 mei in D’n Hoender. We begonnen met een presentatie. Daarna gingen we in groepen uit elkaar. U heeft toen uw wensen en ideeën kunnen aangeven. Daarna kon dit ook nog online via een reactieformulier.

Verslag en schetsontwerp

Wij verzamelden alle informatie die u bij ons aanleverde in een verslag.

Op basis van dit verslag en de eisen waaraan wij moeten voldoen, zoals technische en wettelijke eisen, maken we een plan. Dit noemen we een schetsontwerp. Dit schetsontwerp laten we aan u zien op een volgende avond. U kunt dan weer aangeven wat u hiervan vindt. We verwachten dat deze avond in het najaar is. U krijgt ruim voor die tijd nog een brief van ons.

Verslag bewonersavond Rooijsestraat 6 mei 2024

Verkeer

De belangrijkste zorgen bij het ontwerp van de Rooijsestraat zijn snelheidsremmende maatregelen voor auto's en veilige, comfortabele looproutes. Groenelementen kunnen dienen als snelheidsremmers. Verkeersonveilige situaties worden veroorzaakt door te hard rijdend verkeer en onduidelijke voorrangssituaties. Dit is vooral zo bij Jumbo en De Paulus. Slecht begaanbare trottoirs en gaten in de weg maken de straat onaangenaam voor voetgangers en fietsers. Bewoners stellen voor om duidelijke oversteekplaatsen, afwisseling van parkeervakken met groen en brede trottoir(s) te maken. Ook willen ze graag het parkeren bij het Kerkpad geregeld zien.

Groen en Water

Hoewel vergroening van de Rooijsestraat belangrijk wordt gevonden, geven bewoners prioriteit aan veiligheid, minder vrachtverkeer en brede trottoirs. Meningen over groenvoorzieningen variëren, met een voorkeur voor bomenlanen en plantenvakken. Bewoners vinden het belangrijk om variatie aan te brengen in het type boom en beplanting. Ook wordt geadviseerd rekening te houden met wortelopdruk en overlast. Wateroverlast wordt genoemd als probleem, water blijft staan in goten en tussen bomen na hevige regenval. Deze locaties zijn met stickers aangegeven op de kaart.

Algemeen

Inwoners hechten belang aan een duidelijke en overzichtelijke straat, met goed gemarkeerde voorrangsituaties bij zijstraten zoals De Paulus en Kanteel. Een duidelijk verschil in bestratingpatroon en hoogte tussen rijbaan en trottoir is gewenst. Er wordt voorkeur gegeven aan een fatsoenlijk trottoir aan één zijde en groenvoorzieningen aan de andere zijde. Wegversmallingen kunnen gecombineerd worden met beplanting. LED-verlichting heeft de voorkeur, hoewel de stijl (modern of nostalgisch) varieert. Het deel van de Rooijsestraat, richting de Oude Maasdijk, wordt gewaardeerd om zijn dorpse uitstraling met vrijliggende voetpaden, grote bomen en groen. Er is ook vraag naar ontmoetingsplekken in de schaduw en meer groen op het dorpsplein.

Het versterken van het dorpse karakter wordt als belangrijk gezien.
 

Doet u mee?

We leggen een regenwateriool aan. Hierdoor verminderen we overlast in de omliggende straten, bij hevige regenval. U kunt hier ook aan meehelpen door af te koppelen. Wat dit betekent leest u in deze flyer.

Neem gerust contact op

Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact op met onze projectleider Bram Bleij via bbleij@westmaasenwaal.nl of via 14 0487.

Te downloaden bestanden

Heeft u gevonden wat u zocht?