Online informatiebijeenkomst over verzekering vrijwilligers

Op 26 oktober 2020 organiseerde de gemeente West Maas en Waal een online voorlichtingsbijeenkomst over de verzekering van vrijwilligers. De gemeente heeft deze verzekering afgesloten voor alle inwoners, die vrijwilligerswerk doen. Een specialist van Centraal Beheer vertelde over wat er wel en wat er niet onder de verzekering valt. Hij beantwoordde ook vragen

De bijeenkomst werd bezocht door bijna 30 inwoners die vrijwilligerswerk doen bij verenigingen, stichtingen, andere groepen die met vrijwilligers werken en andere belangstellenden.
Wilt u de opname terugzien? Stuurt u dan een mail naar mvooijen@westmaasenwaal.nl. Hij stuurt u dan de link naar de opname toe.

Voor meer informatie en vragen mail naar Masjel van Ooijen via mvooijen@westmaasenwaal.nl

Wat is het?

Als u vrijwilligerswerk doet, bent u niet altijd goed verzekerd. Daarom heeft de gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten. Als vrijwilliger bent u automatisch verzekerd bij deze verzekering. Dit houdt in dat u verzekerd bent als u een ongeluk krijgt of schade veroorzaakt.

De vrijwilligersverzekering is een tweede (secundaire) dekking. Dit betekent dat de eigen aansprakelijkheidsverzekering van de vrijwilliger, of die van de instelling waarvoor hij of zij de activiteiten verricht, altijd voorgaat op de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Het wordt ook wel een 'vangnet' verzekering genoemd. Het is aan te raden om de eigen verzekering niet op te zeggen.

Hoe werkt het?

Elke vrijwilliger is verzekerd bij de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Het maakt niet uit hoe oud u bent, of u mantelzorger bent, welk vrijwilligerswerk u doet of hoe vaak u dit doet. 

Bent u vrijwilliger bij de brandweer of politie? Dan bent u niet verzekerd via deze verzekering.

Wat moet ik doen?

U hoeft niets te doen. U bent automatisch verzekerd.

Wat moet ik doen bij schade?

U vult het schadeformulier in. Lever dit formulier in bij de gemeente.

Extra informatie

De gemeente heeft een vrijwilligersverzekering afgesloten voor de onderwerpen:

  • verkeersaansprakelijkheid vrijwilligers en rechtspersonen
  • aansprakelijkheid vrijwilligers en rechtspersonen
  • bestuursaansprakelijkheidsverzekering
  • ongevallenverzekering vrijwilligers
  • eigendommenverzekering
  • rechtsbijstandsverzekering vrijwilligers

De gemeente heeft geen verzekering voor zaken die niet direct verband houden met vrijwilligerswerk zoals bijvoorbeeld: de kosten annuleren evenement, schade aan een gehuurde partytent, gestolen kasgeld etc. Bestuurders zijn niet verzekerd als anderen dan vrijwilligers hen aansprakelijk stellen. Het is dus verstandig om een aparte bestuursaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Heeft u gevonden wat u zocht?