De gemeente onderzoekt hoe we in de toekomst duurzaam en aardgasvrij kunnen verwarmen. In dat kader starten we een haalbaarheidsonderzoek naar een mogelijk warmtenet in een deel van Beneden-Leeuwen. Het gaat om het gebied ten noorden van de Zandstraat en ten westen van de Molenstraat en Ringkade. Welke woningen uiteindelijk aangesloten kunnen worden is nog niet bekend. Dat is onderdeel van het onderzoek.

Waarom onderzoeken we een warmtenet juist voor deze buurt? 

Deze buurt ligt dicht tegen een koel- en vrieshuis aan. We onderzoeken of we de warmte die zij over hebben, kunnen inzetten om huizen te verwarmen. Daarnaast ligt deze buurt dicht bij de Waal. We kunnen daarom ook Aquathermie als warmtebron onderzoeken. 

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond dat water van een duurzame bron naar woningen brengt. Dit kan bijvoorbeeld restwarmte zijn uit een fabriek of water uit een rivier. Dit water wordt gebruikt om woningen te verwarmen en te voorzien van warm water. Het is een alternatief voor verwarming op aardgas.

Waarom dit onderzoek?

Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Ook in onze gemeente zetten we stappen om te verduurzamen. Per dorp/buurt gaan we onderzoeken wat mogelijk is. Dit is het eerste haalbaarheidsonderzoek wat we uitvoeren. We onderzoeken of een warmtenet een haalbare en betaalbare oplossing is. Het gaat om een haalbaarheidsstudie, dus we nemen nu nog geen besluiten over de uitvoering.  

Wat gaan we onderzoeken? 

We onderzoeken verschillende zaken. Dit zijn: de warmtebron, de infrastructuur en de levering in de woning.

  • Bij de warmtebron kijken we hoe we op een efficiënte manier warm water kunnen krijgen. Dit doen we door in gesprek te gaan met het koel- en vrieshuis, Rijkswaterstaat en het waterschap.
  • Voor de infrastructuur kijken we naar de ruimte in de grond. Ook kijken we welke buizen we nodig hebben in de grond en of deze betaalbaar zijn.
  • Voor de levering zoeken we vooral uit welke juridische organisatie het beste past.  De gemeente zal hier in elk geval een rol in moeten spelen, maar op welke manier en hoe dat gaan we uitzoeken.

Het onderzoek duurt naar verwachting tot de zomer van 2027. Dan weten we of een warmtenet technisch en financieel haalbaar is. We streven naar de laagst mogelijke kosten voor de inwoners. De bewoners van deze buurt informeren we regelmatig over de voortgang. 

Wie bepaalt of het doorgaat?  

Er zijn veel zogenaamde ‘go/no go’ momenten. De gemeenteraad en het college van B&W kunnen op verschillende momenten hun goedkeuring geven of het proces stoppen. Daarnaast bepalen de inwoners van de wijk in grote mate of het warmtenet doorgaat. Als niemand wil aansluiten, kan het warmtenet namelijk ook niet worden aangelegd.  

Heeft u gevonden wat u zocht?