zwerfafvalbrigade

Inmiddels hebben Dreumel, Alpen, Appeltern, Altforst, Wamel en Beneden-Leeuwen een zwerfafvalbrigade! Dit blijkt zo'n succes dat we ook in de rest van de dorpen in West Maas en Waal een zwerfafvalbrigade willen opstarten. 

Stichting Landschapsbeheer Gelderland start, in samenwerking met gemeente West Maas en Waal de zwerfafvalbrigades op. Hierbij werkt Stichting Landschapsbeheer nauw samen met de dorpsplatforms. Een zwerfafvalbrigade is een nieuwe aanpak voor het opruimen van zwerfafval, die goed blijkt te werken.

Feestelijke aftrap in Wamel op 22 augustus

De Zwerfafvalbrigade “Uit Liefde voor Wamel” startte zaterdag 22 augustus. Bewoners, dorpsplatform Samen Wamel, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), de Kinderboerderij, stichting Driestroom en de gemeente trekken samen op in dit initiatief. 

Na wat korte toespraken trokken 3 teams Wamel in. Dat deden ze niet voor het eerst, want feitelijk bestaat de zwerfafvalbrigade van Wamel al sinds maart. Corona zorgde er voor dat de officiële start uitgesteld werd tot eind augustus. De Wamelse zwerfafvalbrigade heeft de naam ‘Uit liefde voor Wamel’. Niet geheel toevallig, want dit is ook de naam van het dorpsontwikkelplan van Wamel. De vele vrijwilligers rapen tijdens hun wandeling, rondje met de hond of al hardlopend zwerfvuil op. 

Ook interesse? Ben je op zoek naar een afvalknijper en vuilniszakring? Meld je dan aan bij één van de coördinatoren van de zwerfafvalbrigade via het emailadres: zwerfafvalbrigadeWamel@gmail.com
 

Zwerfafvalbrigade Wamel
vlnr, Ans de Mol, Huub Sanders (coördinator), Ronald van der Steen DP Samen Wamel en Tijl Essens SLG

Coördinatoren zwerfafvalbrigades

Wilt u meedoen met de zwerfafvalbrigade in uw dorp? Neemt u dan contact op met de coördinator van de zwerfafvalbrigade. Deze vindt u op de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (zoek gemeente West Maas en Waal in het overzicht).

Dit zijn de zwerfafvalbrigades

zwerfafvalbrigade Alphen
Zwerfafvalbrigade Alphen!
Zwerfafvalbrigade Dreumel
Zwerfafvalbrigade Dreumel!
Zwerfafvalbrigade Appeltern en Altforst
Zwerfafvalbrigade Appeltern en Altforst
Zwerfafvalbrigade Beneden-Leeuwen 'Lauwe schoon, heel gewoon'
Zwerfafvalbrigade Beneden-Leeuwen 'Lauwe schoon, heel gewoon' (foto Reinier Jansen)

Dit is een zwerfafvalbrigade

Een zwerfafvalbrigade is een lokale groep met inwoners, die regelmatig zwerfafval in hun omgeving opruimt. Stichting Landschapsbeheer Gelderland faciliteert met hesjes, knijpers en vuilniszakken, organiseert afspraken met de gemeente over het afhalen van de zakken opgehaald zwerfafval en zorgt voor een handige Whatsapp-groep voor de vrijwilligers.

Het accent bij de zwerfafvalbrigade ligt hierbij op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk om samen met buurtgenoten zwerfafval op te ruimen, iedereen kan het initiatief nemen en u doet alleen mee als u zin en tijd heeft. Zo is er snel resultaat en wordt de eigen omgeving al gauw veel aantrekkelijker. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat een zwaan-kleef-aan effect.

Vragen?

Mail of bel Tijl Essens van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, t.essens@landschapsbeheergelderland.nl, 06 1413 5745.

logo SLG

Heeft u gevonden wat u zocht?