Meer vogels, egels, vlinders en wilde bijen 

Wilde bijen, vlinders, egels en andere dieren hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van bewoners gebruiken. Om bewoners op weg te helpen, start Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in opdracht van de gemeente West Maas en Waal een project voor meer biodiversiteit. Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente West Maas en Waal kunnen gratis advies krijgen om de biodiversiteit op hun terrein te versterken. Dit plan maakt SLG in overleg met de eigenaar.

Biodiversiteitsplan op eigen erf

Advies kan gaan over het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, egels, vlinders, wilde bijen en insecten. Of over het zorgen voor een langere bloei met inheemse struiken, bomen en bloemen. Adviseur Femke Wolthaus van SLG maakt in overleg met de eigenaar een biodiversiteitsplan. Zo ontstaat een bloeiend bijenlandschap dat ook voor andere dieren een geschikte leefomgeving biedt. De beplanting en zaaigoed voor inheemse bijenbloemen kunnen bewoners met aantrekkelijke korting aanschaffen.

Positieve ervaring

Joost Huisman uit Beneden-Leeuwen heeft een biodiversiteitsplan laten maken: “Er is een mooi biodiversiteitsplan gemaakt door adviseur Femke. Daarin staat duidelijk waar wat komt te staan. Zelf heb ik eigenlijk te weinig ervaring om zo’n plan te maken. Dus het is super dat we hierin geadviseerd werden. We hebben een vogelbosje met diverse soorten en een gevarieerde haag aangeplant. Ook de steenuilenwerkgroep is langs geweest en hebben een steenuilenkast opgehangen.”

Heeft u interesse in een biodiversiteitsplan?

Bewoners in het buitengebied kunnen zich aanmelden voor een biodiversiteitsplan.

Na aanmelding voor deelname aan dit project krijgt u bezoek van een adviseur van SLG. Uiteraard binnen de richtlijnen van het RIVM. Ook is digitaal advies mogelijk. Samen bekijkt en bespreekt de adviseur de wensen voor het erf, de grond en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een gratis beplantingsplan. Op een centrale uitdeeldag in het najaar ontvangen alle deelnemers hun plantmateriaal en (nest)kasten. Zaaigoed wordt thuis afgeleverd wanneer het zaaiseizoen aanbreekt.

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Boki Luske van Stichting Landschapsbeheer Gelderland via telefoonnummer 026 353 7444 of stuur een mail naar b.luske@landschapsbeheergelderland.nl.

Dit project wordt gefinancierd door Provincie Gelderland en de gemeente West Maas en Waal.