Op 16 november vond de zesde Kindergemeenteraad van de gemeente West Maas en Waal plaats. Het thema van dit jaar was ‘Een groen West Maas en Waal, da’s pas klasse!’ Leerlingen van vijf scholen presenteerden hun plannen en stemden daarna op het winnende idee.

Grote belangstelling

Ruim 100 vaders, moeders, opa’s, oma’s, broers, zussen, raadsleden en andere belangstellenden waren aanwezig in de Raadzaal. Vanaf de publieke tribune waren zij getuige van een spannende vergadering. Samen met zo’n 600 toeschouwers thuis zagen zij De Laak uit Wamel winnen met ‘afval weggooien wordt leuk’.

Afval weggooien wordt leuk

De leerlingen van De Laak willen iets doen aan het afval bij de plekken waar veel jongeren komen. Door op die plekken afvalbakken met een leuke graffiti tekening op te pimpen hopen zij op het holle bolle Gijs effect. Jongeren zijn eerder geneigd om afval in een leuke afvalbak te gooien.

De graffiti tekeningen bedenken zij niet zelf. Elke basisschool in West Maas en Waal wordt gevraagd om een ontwerpwedstrijd op school te houden. En daarna twee ontwerpen in te zenden. Graffiti kunstenaar Morris zal de prullenbakken pimpen. De prullenbakken worden beschikbaar gesteld door de gemeente West Maas en Waal.

Spannende vergadering met beloning van € 5.000,-

Dit jaar meldden zich vijf basisscholen aan voor de Kindergemeenteraad: De Leeuwenkuil (Beneden-Leeuwen), De Wijzer (Beneden-Leeuwen), De Mariaschool (Boven-Leeuwen), De Oversteek (Dreumel) en De Laak (Wamel).

168 kinderen uit de groepen 8 bedachten een project rondom het thema van dit jaar, ‘Een groen West Maas en Waal, da’s pas klasse!’. De afgelopen weken werkten zij dit project verder uit. Tijdens de Kindergemeenteraad presenteerde een afvaardiging van de klassen hun projecten. De jeugdige raadsleden hadden drie stemrondes nodig om tot een uitslag te komen.

De voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos, gaf de winnende school een cheque met een waarde van € 5.000,-. Dit schooljaar wordt het project uitgevoerd.