Drie inwoners uit de gemeente West Maas en Waal ontvingen op dinsdag 26 april een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Van Neerbos verraste hen tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. De heren Mario van der Velden (Appeltern), Hans van de Kamp (Maasbommel) en Ben van Dijk (Alphen) kregen een lintje voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Mario van der Velden

Mario van der Velden (62) zet zich sinds 1990 in als vrijwilliger voor Maasfeesten Appeltern (voorheen de stichting ‘Kom naar de Kern’). In 2000 werd hij voorzitter van deze stichting en zet hij zich ieder jaar met hart en ziel in voor dit meerdaagse dorpsfeest. Daarnaast is Mario van der Velden sinds 1982 voorzitter van tennisclub Appal, en voorzitter van de Technische Commissie van de tennisclub. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de tennislessen, wedstrijden en de organisatie van het Open Toernooi. Tot slot zet hij zich in bij het onderhoud van het tennispark.

Gedurende tien jaar was Mario van der Velden rayonhoofd bij het regionale evenement Dijkensport voor het traject Appeltern. Sinds 2013 is hij actief binnen de werkgroep ter oprichting van het dorpsplatform Mooi Appeltern, waarvan hij in 2014 bestuurslid werd. Hij is voorzitter van de themagroep PR die zorgt voor sponsoring, publicaties en website. Ook verzorgt hij met andere vrijwilligers de welkomsttas voor nieuwe inwoners van Appeltern en brengt deze langs. In 2018 was hij de kartrekker voor de organisatie van het televisieprogramma Zomer in Gelderland in Appeltern.

Mario van der Velden is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hans van de Kamp

Van 1970 tot en met 1984 was Hans van de Kamp (75) penningmeester in het bestuur van voetbalvereniging DBV. Van 1980 tot 1990 trad hij regelmatig op als assistent scheidsrechter. Ook was hij 20 jaar lang elftalleider van DBV1. Sinds ruim 30 jaar is Hans van de Kamp terreinconsul. Vanaf 2019 is hij ook terreinmeester en verricht met een aantal anderen het onderhoud aan het voetbalcomplex.

Sinds 1983 is hij actief als vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Bommelaers (waarvan de eerste 20 jaar als bestuurslid). Hij hield zich bezig met reclame en sponsoring en fungeerde tientallen jaren lang als kassier tijdens de drukbezochte carnavalsdagen. Nog steeds verricht Hans van de Kamp hand- en spandiensten voor de carnavalsvereniging.

Daarnaast is Hans van de Kamp sinds 1985 bestuurslid van tennisvereniging De Gaensacker in Maasbommel. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van de banen en kantinebeheer. In 1986 heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de verbouwing van de kantine.

Hans van de Kamp is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ben van Dijk

Ben van Dijk (73) is medeoprichter van de Stichting Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas, waarvan hij sinds 2007 ook secretaris is. Hij behandelt informatieverzoeken van inwoners, schrijft tienmaal per jaar een huis-aan-huis nieuwsbrief vol feiten en verhalen uit de geschiedenis van Alphen en besteedt veel tijd aan archivering en onderzoek. Ben van Dijk is gastheer tijdens de wekelijkse inloopavonden en co-auteur van vier boeken die door de stichting zijn uitgegeven. Ook zorgt hij er met de andere bestuursleden voor dat de website up to date is. Sinds 2012 is de Ben van Dijk voorzitter van de 50+ Seniorenvereniging EDO en voorzitter van de beheersstichting van het verenigingsgebouw Edohof.

In 1993 is de heer Van Dijk mentor geworden bij de ANWB. Hij begeleidde onder meer kampeerweekenden in het kader van natuurbehoud, en maatschappelijke stages voor middelbare scholieren op het gebied van natuurbehoud. Ben van Dijk houdt zich daarnaast bezig met het uitzetten en controleren van ANWB-fietsroutes en is hij nauw betrokken bij het kinderfietsenplan voor kinderen die zelf geen fiets kunnen aanschaffen. Tot slot neemt hij deel aan diverse werkgroepen, zoals de lichtbrigade.

Ook is Ben van Dijk sinds 2014 op vrijwillige basis freelancer voor het tijdschrift Toeractief. Hij maakt routebeschrijvingen voor nieuwe wandel- en fietsroutes.
Sinds begin 2020 is Ben van Dijk voorzitter van Shantikoor Nieuw Maaskants Peil, en tussen 1980 en 1995 was hij voorzitter van het Rode Kruis, afdeling Appeltern/Batenburg.

Tot slot was Ben van Dijk 43 jaar onderwijzer aan R.K. basisschool De Mariënhof in Alphen. Buiten het geven van onderwijs was Ben van Dijk actief met het opzetten van de kindervakantiedagen, schoolkampen en eindmusicals. Na zijn pensionering in 2012 is hij zich nog een aantal jaren vrijwillig blijven inzetten bij het begeleiden van kinderen die extra ondersteuning nodig hadden.

Ben van Dijk is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.