Hele maand september aandacht voor lezen en schrijven

Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal doet ook dit jaar weer mee aan de Week van lezen en schrijven. Deze week begint op zondag 8 september. In heel Nederland wordt tot en met 15 september aandacht gevraagd voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit wordt georganiseerd door Stichting Lezen en Schrijven, met hulp van veel organisaties. Net als voorgaande jaren organiseert het Digi-Taalhuis West Maas en Waal activiteiten in de hele maand september!

Aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten

In West Maas en Waal zetten Bibliotheek Rivierenland, ROC Rivor, Sociom en de gemeente zich in om extra aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Dit doen zij door het organiseren van diverse activiteiten. 
Wethouder Rob Reuvers: “Lezen en schrijven is een basisrecht voor iedereen. Door samen laaggeletterdheid aan te pakken, versterken we de zelfredzaamheid van onze inwoners. En we bouwen aan een meer inclusieve gemeenschap. Ik roep iedereen op om mee te doen en het belang van taalvaardigheid uit te dragen."

Al voor het 6de jaar wordt er voorgelezen

Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal organiseert het voorlezen op de basisscholen en op peuterspeelzalen. De burgemeester, een wethouder of een raadslid en leescoach Jovanka lezen de kinderen van alle leeftijden voor. Op de peuterspeelzalen mogen de ouders ook aanwezig zijn.

Het Mobiel Digi-Taalhuis bezoekt de scholen en verschillende peuterspeelzalen om het Digi-Taalhuis onder de aandacht te brengen. Want hoe meer mensen weten van de mogelijkheden van het Digi-Taalhuis hoe beter.

Prijsvraag: een woordzoeker

In september staat er een pagina over laaggeletterdheid in de lokale krant. Met onder andere foto’s en quotes van deelnemers. Ook staat er een prijsvraag/woordzoeker in deze krant. Alle inwoners van de gemeente West Maas en Waal kunnen meedoen. De woordzoeker ligt ook in de bibliotheek van Beneden-Leeuwen en Dreumel en in het gemeentehuis. Uit alle goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Deze winnaar ontvangt een leuke prijs.

Workshop Fotolijstje maken met Maakplaats

Op woensdag 18 september is er voor volwassenen gelegenheid om een fotolijstje te maken van 9.30 tot 11.30 uur in de MFA De Rosmolen. Er is plaats voor 10 personen. Vol is vol. Opgeven kan via de klantenservice of balie van de bibliotheek, of via de website van Bibliotheek Rivierenland.

Presentatie over vogels/boekje ‘Gelukkig had hij windje mee’

Bibliotheekmedewerker Jos leest voor uit eigen werk. Aansluitend worden er gedichten geschreven. Dit is voor deelnemers van het Leerpunt en de voorleesgroep voor volwassenen.

Taalambassadeur Albert

Albert gaat op pad met flyers en de prijsvraag van het Digi-Taalhuis. Hij wil meer mensen informeren over laaggeletterdheid. Ook vertelt hij dat je bij het Digi-Taalhuis hulp kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je beter wilt leren lezen, schrijven, rekenen, of met de computer wilt leren werken.

Tine Petrici vertelt het boeiende verhaal van Anansi

Op dinsdagavond 17 september vertelt Tine Petrici het boeiende verhaal van Anansi. Een verhaal vol wijsheden en vele facetten die te maken hebben met het groot brengen van kinderen. Het verhaal gaat over het opvoeden van kinderen en de belangrijke rol van positieve benadering voor hun gezonde ontwikkeling. Tine praat ook over communiceren, contact maken en taalontwikkeling. Ze deelt veel voorbeelden uit haar ervaring als ouder en medewerker in de kinderopvang. Deze activiteit is speciaal voor opvoeders, ouders, leerkrachten, en iedereen die om kinderen geeft.

Het vindt plaats in Museumcafé Tweestromenland in Beneden-Leeuwen, van 20.00 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via de website van Bibliotheek Rivierenland of telefonisch via 0344 639 940.

2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen en schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Moeite hebben met deze basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die die basisvaardigheden wel beheersen.
In het Digi-Taalhuis kan men terecht voor hulp.

Oproep nieuwe taalvrijwilligers

Er zijn ook veel deelnemers die met een taalvrijwilliger werken. Het Digi-Taalhuis kan nog meer taalvrijwilligers gebruiken!

Voor wie meer wil weten over het aanbod van het Digi-Taalhuis of over het werk als taalvrijwilliger: Mail naar taalhuis.westmaasenwaal@bibliotheekrivierenland.nl. Of bel met 06 2312 8794.