Logo Lokale Alliantie West Maas en Waal Veilig Ouder Worden

Financieel misbruik van ouderen, een onderschat probleem

De Lokale Alliantie vraagt aandacht voor een groeiend en onderschat probleem met grote gevolgen; financieel misbruik van ouderen. Het gaat vaak om alleenstaande ouderen die afhankelijk worden van anderen. Daardoor zijn zij extra kwetsbaar. De ‘hulp’ die mensen aanbieden is niet altijd goed bedoeld. 

Opeens duiken er in het leven van ouderen ‘goede’ vrienden op, die wel een handje kunnen helpen. Zelfs familie maakt soms misbruik van de situatie. In een zorgelijke tijd zoals bijvoorbeeld door het coronavirus, zijn vooral oudere mensen angstiger en onzeker. Daarvan maken sommige mensen misbruik. Uit de praktijk blijkt dat ouderen uit schaamte niet altijd durven aan te geven dat er iets mis is. Aandacht voor dit probleem is des te belangrijker.  

Vermoeden van financieel misbruik, en dan...?

Bij een vermoeden van financieel misbruik, is het noodzakelijk om een melding te doen.

Dit kan op verschillende manieren. 
U kunt Veilig Thuis(externe link) inschakelen. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800- 2000. Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis als er zorgen zijn over een thuissituatie. Dit geldt dus voor familieleden, buurtgenoten, vrienden, collega’s en professionals.
Ook kunt u contact opnemen met VraagWijzer West Maas en Waal(externe link). Telefonisch is VraagWijzer bereikbaar op het nummer: 0487 790 790. U kunt ook een mail sturen naar info@vraagwijzerwmw.nl of naar veiligouderworden@westmaasenwaal.nl

Tips om misbruik te voorkomen

  • Als u financieel misbruik vermoedt, maak het bespreekbaar.
  • Als dit niet lukt neem contact op met VraagWijzer of Veilig Thuis. 
  • Zij zijn ook bereikbaar voor informatie en advies hierover. 
  • Laat meer mensen meekijken met de financiën. Dan valt misbruik eerder op. 
  • Maak afspraken met de bank of met de notaris. 
     

Voor organisaties

Werkt u bij een organisatie die betrokken is bij (kwetsbare) ouderen in de gemeente West Maas en Waal? En heeft u interesse in deelname aan de Lokale Alliantie Veilig Ouder Worden?  Neem dan contact op met de Alliantie door het sturen van een email naar: veiligouderworden@westmaasenwaal.nl

Over de Lokale Alliantie West Maas en Waal 

Gemeente West Maas en Waal richtte met de volgende samenwerkingspartners de “Lokale Alliantie West Maas en Waal Veilig Ouder Worden” op(externe link): Sociom, GGD Gelderland-Zuid, Rabobank Oost-Betuwe, Sterker sociaal werk, Schouten Budget Consultancy, Zorgbelang Brabant/Zeeland, Zorggroep Maas en Waal, woonstichting De Kernen, ZZG Zorggroep en VraagWijzer. 

Heeft u gevonden wat u zocht?