Ouders delen hun mening over alcoholgebruik onder jongeren in West Maas en Waal
Om inzicht te krijgen in hoe ouders over alcoholgebruik bij jongeren denken, vroeg de gemeente West Maas en Waal hen een vragenlijst in te vullen.

Hoe denken ouders over alcoholgebruik bij jongeren? Om daar inzicht in te krijgen, heeft de gemeente West Maas en Waal een vragenlijst uitgezet onder ouders van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De aanleiding voor deze vragenlijst zijn zorgen over het hoge aantal jongeren dat voor hun 18e al alcohol drinkt. Met de resultaten wil de gemeente samen met ouders en andere partners werken aan een omgeving waarin jongeren gezond en veilig kunnen opgroeien - zonder alcohol of andere middelen.
Samen zorgen voor een gezonde jeugd
De gemeente West Maas en Waal wil dat jongeren gezond en veilig opgroeien. Daarom werkt de gemeente met het programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Een belangrijk doel is om het gebruik van alcohol, drugs en tabak onder jongeren te voorkomen. Dit doet de gemeente samen met scholen, sportclubs, ouders en andere betrokkenen.
Uit cijfers van de GGD blijkt dat 42% van de jongeren in West Maas en Waal al alcohol heeft gedronken voor hun 18e. Dat is meer dan het gemiddelde in Gelderland-Zuid (32%). Jongeren drinken vooral thuis, bij vrienden of in een keet. Reden genoeg voor de gemeente om actie te ondernemen.
Vragenlijst voor ouders: hoe denken zij over alcohol?
Van 17 februari tot 17 maart 2025 konden ouders van jongeren tussen de 12 en 18 jaar een vragenlijst invullen over alcoholgebruik. In totaal kregen 904 ouders een uitnodiging, 131 vulden de vragenlijst in.
Enkele opvallende resultaten:
- Van de jongeren die alcohol dronken, deed 78% dit met toestemming van hun ouders.
- Meisjes drinken vaker met toestemming dan jongens.
- Veel ouders praten met hun kinderen over alcohol, vooral als ze ouder worden.
- Tegelijkertijd drinken veel ouders zelf ook af en toe waar hun kind bij is.
- De meeste ouders denken dat dit geen kwaad kan.
- Groepsdruk speelt volgens ouders ook een rol bij jongeren én bij henzelf.
De conclusie: in veel gezinnen is alcoholgebruik normaal, vooral bij feestjes thuis of in de keet. Ouders keuren drinken in sportkantines het meest af.
Wethouder Rob Reuvers: “We zijn blij dat deze ouders hun mening hebben gedeeld. Hun stem is belangrijk om te begrijpen wat er speelt en hoe we samen het alcoholgebruik onder jongeren kunnen terugdringen. Het is aan ons allemaal om een omgeving te creëren waarin jongeren gezond en sterk kunnen opgroeien."
Wat gaat de gemeente doen?
De gemeente wil onder andere graag samen met sportverenigingen kijken hoe zij kunnen helpen om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Ook willen veel ouders op een makkelijke manier meer informatie over alcohol en andere middelen. Daarvoor kunnen zij de website www.Helderopvoeden.nl bezoeken.
Daarnaast organiseert de gemeente twee gratis informatieavonden over pubers en verleidingen:
- Donderdag 18 september om 19.30 uur, in MFA De Rosmolen in Beneden-Leeuwen.
Thema: pubers & verleidingen – interactieve en leerzame avond voor ouders.
Aanmelden is verplicht. - Woensdag 1 oktober om 19.00 uur, op het Pax Christi College, Mr. van Coothstraat in Druten
Tijdens de jaarlijkse Puberpraat zijn er verschillende workshops over opvoeden en middelengebruik.