Vorige week gaf de gemeente aan bij de Waal een mogelijkheid te hebben om een passagiersschip aan te laten meren. Vandaag is gebleken dat het passagiersschip niet bij de ligplek aan de Waalbandijk kan komen.

Onderzoek peilboot

Onderzoek met een peilboot heeft uitgewezen dat het passagiersschip bij deze waterstand de haven niet binnen kan varen. Het schip zal op verschillende plekken, bijvoorbeeld de invaart, aan de grond lopen. 
Er is gekeken naar de mogelijkheid om de vaargeul te verdiepen door middel van baggeren. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Een vereiste is dat de gebaggerde grond terug in dezelfde haven gestort mag worden. Kan dat niet, dan wordt de grond naar een andere plek gebracht. Dat brengt dus mogelijk extra kosten met zich mee.
Het passagiersschip meert dus niet aan in Beneden-Leeuwen.

Kijken naar andere mogelijkheden

De gemeente gaat andere mogelijkheden onderzoeken om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Naast de opvanglocaties die er al in Altforst en Wamel zijn.

Meer informatie

De gemeente staat klaar voor inwoners die vragen hebben. Op de website van de gemeente staat mogelijk al het antwoord op een vraag. Daar heeft de gemeente een speciale pagina voor: www.westmaasenwaal.nl/steun-oekraine. Mailen mag natuurlijk ook. Dit kan naar oekraine@westmaasenwaal.nl. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact op.