Scholen weer aan de slag met zwerfafval

Dit is een oud bericht.

Op verschillende basisscholen in West Maas en Waal gaan leerlingen aan de slag met het onderwerp zwerfafval. Eerst krijgen ze een gastles over zwerfafval, daarna gaan ze zelf op pad om zwerfafval op te ruimen. Dit is een mooi moment zo net voor de World Clean Up Day op 17 september.

Wethouder Frans van Gelder: “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het milieubewust maken van kinderen. Dat geldt zeker voor zwerfafval. Het is belangrijk om ze uitleg te geven over waar en hoe je afval weggooit. En wat er gebeurt als je dit niet doet. Daarom bieden we scholen ook dit jaar weer een interactieve gastles aan. En natuurlijk gaat de jeugd zelf ook aan de slag met afval opruimen.”

Interactieve les voor schoolkinderen

Basisscholen konden zich aanmelden om mee te doen met het ophalen van zwerfafval. De bijvangst is een les over zwerfafval. De les bestaat uit uitleg, film en klassenspel waar vooral de nadruk ligt op wat de leerling zelf kan doen. Er is tijdens de les veel interactie met de leerlingen. Het doel is vooral het gesprek op gang brengen over zwerfafval, om meer bewustwording te creëren bij de leerlingen.

Zelf aan de slag

In de week van 12 t/m 16 september gaan de leerlingen van 5 scholen in de omgeving van hun school zwerfafval opruimen. De gemeente zorgt voor hesjes, grijpers en zakken. Zij zorgt ook voor het ophalen van het verzamelde afval. De scholen die meehelpen met het opruimen krijgen een leuk presentje van de gemeente.