Woon je in Nederland en heb je de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie (EU)? Dan mag je kiezen in welk land je gaat stemmen: in Nederland of in het EU-land van jouw nationaliteit. 

Stemmen in Nederland 

Heb je de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie? En wil je stemmen in Nederland? Meld je dan bij ons aan. Dit doe je door het Nederlandstalige formulier ‘Model Y32'(externe link) in te vullen. Vul het formulier in met blokletters. Mail het formulier daarna met een kopie van jouw identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) naar verkiezingen@westmaasenwaal.nl. Of stuur het op naar: 

Gemeente West Maas en Waal
t.a.v. Klantcontactcentrum/verkiezingen
Postbus 1
6658 ZG Beneden-Leeuwen

Het formulier moet op zijn laatst op 23 april 2024 door ons zijn ontvangen. Maximaal 14 dagen voor de verkiezing wordt een stempas bezorgd op jouw adres. Daarmee mag je in Nederland stemmen bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. 

Wil je het formulier en de uitleg in een andere taal lezen?

Op de website van de Rijksoverheid kan je Model 'Y 32' en de begeleidende brief in de talen Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans vinden. Dat kan op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Stemmen in het EU-land van jouw nationaliteit 

Ben je al eerder aangemeld in Nederland voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement, maar wil je nu stemmen in het land van jouw nationaliteit? Neem dan contact met ons op om jouw eerdere aanmelding in te trekken. Stuur daarvoor een mail naar verkiezingen@westmaasenwaal.nl of bel naar 14 0487.

Dubbel stemmen is strafbaar

Je mag maar één keer stemmen bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. Je stemt in Nederland óf in het EU-land van jouw nationaliteit. Dubbel stemmen wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal een maand of een boete. 

Heeft u gevonden wat u zocht?