Ben je op de stemdag, donderdag 6 juni, tijdelijk of blijvend in het buitenland? Dan kan je toch stemmen. Op deze pagina lees je hier meer over.

Tijdelijk in het buitenland 

Ben je op de stemdag, donderdag 6 juni, tijdelijk in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En sta je ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kan je stemmen via een volmacht of per brief.

Schriftelijke volmacht

Bij het stemmen via een volmacht laat je iemand in een Nederlandse gemeente voor jou stemmen. Dit heet machtigen. De persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. De schriftelijke volmacht kan je aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je kan het formulier voor volmacht downloaden via de website van de Rijksoverheid(externe link).

Per brief 

Het is ook mogelijk om per brief te stemmen vanuit jouw tijdelijke adres in het buitenland. Dit kan met een briefstembewijs. Hiervoor kan je een aanvraag doen bij de gemeente Den Haag. Je hebt dan wel een buitenlands postadres nodig waar het briefstembewijs naartoe gestuurd kan worden. De aanvraag moet op zijn laatst vrijdag 10 mei 2024 (23.59 uur Nederlandse tijd) ontvangen zijn door de gemeente Den Haag. Meer informatie lees je op de website van de gemeente Den Haag(externe link)

Blijvend in het buitenland 

Als je niet meer staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, moet je je eerst (eenmalig) aanmelden als kiezer in het buitenland. Je doet hiervoor een aanvraag bij de gemeente Den Haag via de website: www.stemmenvanuithetbuitenland.nl(externe link)
Daarna kan je per brief stemmen of met een kiezerspas (hiervoor moet je wel in Nederland zijn).

Per brief stemmen 

Als je bent aangemeld als kiezer in het buitenland, dan ontvang je jouw stempapieren per post. Heb je jouw briefstembewijs niet ontvangen of ben je deze kwijt? Vraag dan een vervangend briefstembewijs aan via de website van de gemeente Den Haag(externe link).

Schriftelijke volmacht 

Bij het stemmen via een volmacht laat je iemand in een Nederlandse gemeente voor jou stemmen. Dit heet machtigen. De persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. Het voordeel van het stemmen per volmacht is dat je geen last hebt van problemen met de postbezorging. Zorg dat de aanvraag op zijn laatst donderdag 25 april 2024 (23.59 Nederlandse tijd) bij de gemeente Den Haag binnen is. Meer informatie over een volmacht lees je op de website van de gemeente Den Haag(externe link).

Stemmen met een kiezerspas 

Met een kiezerspas kan je zelf stemmen in een willekeurig stembureau in Nederland. Let op: je moet deze kiezerspas eerst aanvragen bij de gemeente Den Haag(externe link). De aanvraag moet uiterlijk donderdag 25 april 2024 (23.59 uur Nederlandse tijd) ontvangen zijn door de gemeente Den Haag.  

Heeft u gevonden wat u zocht?