Van 6 tot en met 9 juni 2024 zullen miljoenen Europeanen bij de Europese verkiezingen de toekomst van de Europese democratie helpen vormgeven.

Het is een unieke gelegenheid waarop we met z’n allen over de toekomst van de Europese Unie kunnen beslissen. Of het nu voor gemeentes, het nationale parlement of het Europees Parlement is, stemmen is altijd belangrijk. Het is een uitgelezen kans om je mening te geven over belangrijke onderwerpen.

Gebruik je stem om de wereld waarin je leeft te helpen veranderen

We realiseren ons niet altijd dat de uitslag van de Europese verkiezingen gevolgen heeft voor miljoenen mensen. De wetten die het Europees Parlement aanneemt, gaan ons allemaal aan: zowel de grote landen als kleine gemeenschappen, zowel machtige ondernemingen als jonge start-ups, zowel het mondiale als het lokale niveau.

Met de wetgeving van de EU worden kwesties geregeld die eigenlijk voor iedereen belangrijk zijn: het milieu, veiligheid, migratie, sociaal beleid, consumentenrechten, economie, de rechtsstaat en nog veel meer. Vandaag de dag heeft elk belangrijk nationaal vraagstuk ook een Europese dimensie.

Jouw stem bepaalt welke leden van het Europees Parlement jou zullen vertegenwoordigen wanneer ze nieuwe wetten opstellen. Ook is je stem van invloed op de verkiezing van de leden van de Europese Commissie. Deze beslissingen zullen bepalend zijn voor je dagelijks leven en dat van vele anderen.

Gebruik je stem om de wereldwijde uitdagingen aan te pakken waar we allemaal mee te maken hebben

In een wereld die steeds complexer en instabieler wordt en die onderling steeds meer verbonden is, pakt de Europese Unie mondiale problemen aan die geen enkel EU-land in zijn eentje kan oplossen. Het aanpakken van de vele uitdagingen waarvoor we staan, is geen eenvoudige opgave, maar door te stemmen kun je bepalen welke kant we daarbij opgaan.

Heeft u gevonden wat u zocht?