Warmtenet: veel gestelde vragen
Hoe werkt een warmtenet in vergelijking met een cv-ketel?
Een cv-ketel verbrandt gas om water te verwarmen voor je verwarming en douche. Bij een warmtenet gebeurt dat anders: water wordt centraal verwarmd en via ondergrondse leidingen naar je huis gebracht.
Wat zijn de voordelen van een warmtenet?
Er zijn verschillende soorten warmtenetten. De voordelen kunnen per type verschillen. Dit zijn de belangrijkste voordelen:
- Minder geluid:
Als iedereen een eigen warmtepomp met buitenunit installeert, kan dat veel geluid geven. Een warmtenet voorkomt dit. De warmtewisselaar van een warmtenet maakt ongeveer evenveel geluid als een cv-ketel. - Duurzamer:
Een warmtenet stoot minder CO2 uit. De warmte komt vooral van elektriciteit. In Nederland is die elektriciteit steeds vaker groen (duurzaam). - Stabielere prijzen:
De prijs van een warmtenet hangt niet af van de gasprijs. Wel nog van de prijs van elektriciteit. Omdat Nederland steeds meer eigen groene stroom maakt, verwachten we dat de elektriciteitsprijs stabieler blijft dan de gasprijs. Gas wordt waarschijnlijk duurder in de komende 25 jaar. - Efficiëntie:
De warmtepomp in een warmtenet werkt beter dan een losse warmtepomp. Vooral in de winter, als er veel warmte nodig is. - Lagere kosten:
We willen de kosten voor inwoners zo laag mogelijk houden. We denken dat dit goed kan met een warmtenet. Dat wordt nog verder onderzocht.
Zijn er ook nadelen aan een warmtenet?
Welke dat precies zijn, hangt af van het type warmtenet. In alle gevallen moet de straat (deels) open om leidingen aan te leggen. Dit zorgt tijdelijk voor overlast. Ook kun je bij een warmtenet niet zelf je energieleverancier kiezen, zoals nu bij gas.
Kan ik zelf beslissen of ik overstap op een warmtenet?
Elk huishouden heeft de keuze om wel of niet aan te sluiten op het warmtenet. Als niemand wil aansluiten dan kan het warmtenet ook niet worden aangelegd.
Wat moet er in mijn huis veranderen voor een warmtenet?
We streven naar een warmtenet waarbij zo min mogelijk aanpassingen in uw huis nodig zijn. De gasketel die u nu heeft verdwijnt. Radiatoren kunnen wel blijven staan. In plaats van de gasketel komt er een installatie die het water uit het warmtenet op een hogere temperatuur brengt. Dit warme water gebruikt u voor verwarming, douchen en het maken van warm tapwater.
Wat kost de aansluiting op het warmtenet?
Dat weten we op dit moment nog niet. We streven naar de laagst mogelijke kosten voor de inwoners.
Kan ik meedenken over de uitvoering?
U kunt zich aanmelden voor de klankbordgroep om actief mee te denken via energie@westmaasenwaal.nl. Samen zoeken we naar een ontwerp dat het beste aansluit op de wensen van de inwoners.
Wat als ik net mijn woning heb verduurzaamd?
Dat is alleen maar positief. Met een warmtenet betaalt u (net als bij gas) een vastrecht en betaalt u daarnaast voor het gebruik. Als u minder verbruikt, hoeft u ook minder te betalen.
Ik heb al een warmtepomp, dus ben voorzien. Ik hoef dan toch niet mee te doen? Of kan dat wel?
U hoeft niet mee te doen. U kunt nog steeds aansluiten op het warmtenet wanneer uw huidige installatie is afgeschreven. Het kan zijn dat in de toekomst het aansluiten op het warmtenet interessanter is dan de individuele oplossing. Het staat u dan vrij om alsnog aan te sluiten.
Hoe zit het bij huurwoningen en woningcorporaties?
We hebben goed contact met woonstichting De Kernen. Als het zover komt regelt de woonstichting de overstap en eventuele aanpassingen in de woning. De particulieren verhuurders maken zelf de afweging om wel of niet aan te sluiten op het warmtenet.
Ik moet mijn cv vervangen, wat is dan slim?
Woont u in de buurt waar we het haalbaarheidsonderzoek uitvoeren? En is uw CV ketel echt aan vervanging toe? Dan kunt u het beste kiezen voor een goede gebruikte CV of een CV ketel huren. Ondertussen werken wij hard aan het onderzoek of het warmtenet technisch en financieel haalbaar is of niet. Kunt u nog wachten met de vervanging van de ketel, dan raden we aan te wachten tot de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek bekend is.
Ik wil een warmtepomp aanschaffen, is dat nu slim?
Als u in de buurt woont waar we het haalbaarheidsonderzoek uitvoeren, dan kunt u daar beter even mee wachten. Als een warmtenet haalbaar is, kan ons aanbod wellicht voordeliger zijn dan een individuele warmtepomp. Wanneer u nu een nieuwe warmtepomp aanschaft en later alsnog over wilt stappen naar het warmtenet dan is de investering in de warmtepomp voor niks geweest.
Wanneer beginnen jullie in andere buurten en dorpen?
We beginnen in deze buurt in Beneden-Leeuwen. Daarna komen andere buurten en dorpen aan de beurt. Daarvoor hebben we nog geen planning. We nemen de geleerde lessen namelijk mee om een goede keus te maken voor de andere dorpen.
Krijgen andere buurten en dorpen ook een warmtenet?
De kans is groot dat de dorpen aan de Maas (Alphen, Altforst, Appeltern en Maasbommel) geen warmtenet krijgen. Deze dorpen zijn waarschijnlijk te klein om een rendabel warmtenet aan te leggen. Daar zal waarschijnlijk een (collectieve) individuele oplossing de beste manier zijn. Dat betekent of met individuele warmtepompen of misschien per straat een warmteoplossing. Hierover communiceren we op een later tijdstip.
Voor Wamel, Dreumel en Boven-Leeuwen is de kans aanwezig dat er ooit een warmtenet komt. Dit zal echter nog erg lang duren. Woont u in deze dorpen en heeft u een nieuwe cv-ketel nodig? Dan kunt u nog gewoon een nieuwe cv-ketel aanschaffen. Eventueel gecombineerd met een hybride warmtepomp.
Waar kan ik terecht met vragen of zorgen?
U kunt een mail sturen naar energie@westmaasenwaal.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Heeft u vragen of zorgen?
Stuur dan een mail naar energie@westmaasenwaal.nl